Најновије вести

Победа традиције и песме

Одржани Акорди Лешка- Први глас Ибарске долине

 

Овогодишња победница је Александра Ђоровић из Баљевца на Ибру, а у ревијалном делу наступили су естрадни уметници Мерима Његомир И Радиша Урошевић уз пратњу оркестра Милоша Рошића, који су И били чланови жирија за одабир најбоље песме Ибарске долине.
Лепосавић, 26. Јула- Најдуговечнија културна манифестација на подручју општине Лепосавић, традиционлно сваког лета одржава се на отвореном на терену Основне школе Стана Бачанин у Лешку, где су И одржани први Акорди Лешка давне 1967. Године. Сада након више од пола века ова манифестација има исту популарност, за такмичење се пријављује све већи број певача аматера који негују изворну народну песму и мелос овог дела Ибарске долине.
Ове године, манифестација Акорди Лешка- Први глас Ибарске долине окупио је више десетина учесника, а након квалификација за такмичење се изборило двадесетак учесника из места током целог тока реке Ибар од Рожаја у Црној Гори до Краљева где се Ибар улива у Мораву. Тако се овај крај повезује песмом, игром И дружењем на великој музичкој манифестацији, која је задобила регионални карактер.
У топлој летњој ноћи на отвореном у Лешку, где је иначе у току И турнир у малом фудбалу, па је И из тог разлога број посетиоца знатно већи, ове године пред више стотина гостију, на педесет другим Акордима Лешка, победу је однела Александра Ђоровић из Баљевца на Ибру. Победница је поред плакете добила И педест хиљада динара и уметничку слику.
Друго место припало је Ненаду Виторовићу, а њему је припала награда од двадесет хиљада динара, док је трећепласирана Ирма Нурковић добила викенд на Копаонику за двоје.
Треба поменути да је ову музичку манифестацију у оснивању покренуло Јединство из Приштине, а све ове године трајања потврдиле су неоспоран квалитет, неговање правих вредности, изврне народне песме и традиције. Садашњи организатор је Центар за културу Сава Дечанац из Лепосавића, а покровитељ манифестације је Скупштина Општина Лепосавић.
– Акорди Лешка афирмишу младе певаче аматере и кроз све ове године, колико се манифестација одржала потврдили смо да су овде многи певачи направили своје прве кораке, а потом изградили успешне музичке каријере. Превашодни циљ је неговање народног изворног мелоса, афирмације добре песме која се у народу одржала, дружење младих Ибарске долине и неговање традиције, јер ако нешто вреди , оно и траје, као и Акорди Лешка који су ушли у шесту деценију постојања, каже Мирко Бишевац, директор Центра за културу Сава Дечанац у Лепосавићу.
Организатори су омогућили да се овде искажу и такмичари из музичког шоу програма Звезде Гранда, а наступали су Милан Митровић, Слободан Ђурковић и Тијана Голубовић.
Бурним аплаузима свих присутних посебно су поздрављени естардни уметници Мерима Његомир И Радиша Урошевић уз пратњу оркестра Милоша Рошића. Било је ово заиста вече за памћење, цео програм завршен је великом ватрометом.
До идућег лета, новог такмичења и неких нових певача жељних афирмације, да кроз песму сачувају од заборава изворни народни мелос који се одржава и преноси са колена на колено. Манифестацију као и сваке године подржала је И Фабрика Лола Фот у Лешку, друшвено одговорни колектив, који поред свих тешкоћа помаже ову манифестацију од када су основани.
В. Вукојевић

Подели на: