Најновије вести

Поделе својствене само Србима

Премијера представе ”Деобе” у копродукцији три позоришта

 

 

На великој сцени грачаничког Дома културе премијерно је изведена представа ”Деобе” по роману Добрице Ћосића у режији Југа Радивојевића. Представа је рађена у копродукцији Приштинског народног позоришта, Српског народног позоришта из Новог Сада и Народног позоришта Ниш.
Према речима драматурга Божидара Кнежевића, да би се Ћосићеве ”Деобе” поставиле на сцену било је неоходно извршити драстичну селекцију многобројних појединачних деоба којима роман обилује.
-Тек кад је та основна линија извучена и кад је лична и породична трагедија Уроша Бабовића стављена у први план, Ћосићеве ”Деобе” постале су позоришни комад. Без обзира на своју театарску форму, ове и обакве ”Деобе”, у својој суштини, највише личе на античку драму, рекао је Кнежевић.
Роман ”Деобе” говори о подељености српске породице и српског друштва за време Другог светског рата, и може се читати и као универзална метафора свих српских подела кроз векове, а нарочито у овом садашњем тренутку.
Директор Народног позоришта у Нишу Спасоје Ж. Миловановић урадио је драматизацију представе.
-Добрица Ћосић је један од најзначајнијих романописаца српског говорног подручја и радити ”Деобе” само по себи јесте успех копродукције три највећа позоришта ван Београда. Наша представа наводи да размислимо још једном и да се запитамо да ли су нам деобе-поделе потребне у 21. веку. Са великим узбуђењем радили смо на представи, међу нам влада велико поверење, пријатељство и познанство са Југом Радивојевићем и Игором Дамњановићем као асистентом и мислим да је све то уродило плодом, рекао је Миловановић.
Асистент редитеља на представи ”Деобе” глумац Приштинског народног позоришта Игор Дамњановић каже да је представа чудесна, савремена, и говори о причи коју живимо годинама уназад.
У представи поред поменутог Игора Дамњановића играју: Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Вукашин Ранђеловић, Милан Ковачевић, Григорије Јакшић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловић, Валентин Венцел и Бојана Милановић.   М.Ч.

Подели на: