Најновије вести

Подршка Кине и Русије за дијалог о КиМ кључна

Самит у Пекингу “Један појас – један пут” биће прилика да председник Србије Александар Вучић у сусрету са председницима Кине Си Ђинпингом и председником Русије Владимиром Путином још једном добије уверавања о значају поштовања међународног права у случају Косова и Метохије, рекао је дипломата Зоран Миливојевић гостујући на ТВ Пинк.

 

Билатерална сарадња са Кином има и политичку димензију јер присустност кроз инвестиције јача наше аргументе у одбрани државног и националног интереса у време када са Запада стижу притисци око Косова и Метохије, оценио је Миливојевић и додао да је посебно важан став Кине и Русије од којих расплет око Косова и Метохије зависи и не може без њих.

Тема Косово и Метохија високо је на лествици интереса западних сила и притисака ка Србији, каже Миливојевић и додаје како је самит прилика да Кина потврди подршку коју даје Србији односно да потврди подршку међународном праву праву, како би се све решавало “тамо где му је место, и како треба да буде”.

” То нам даје више аргумената и политичке снаге, у одбрани стратешких интереса, и наших аргумената пред самит у Берлину”, рекао је Миливојевић и изразио уверење да ћемо подршку добити што ће бити аргументи који ће нам омогућити да кажемо то је тако без обзира шта ми желимо.

Миливојевић је рекао да Србија води неутралну политику, и зато је идеалан партнер за кинеску спољну политику а са друге стране, оценио је, имамо једну светску силу Кину која нас ничим не условљава и зато имамо тако квалитетне односе.

Присуство Кине економски овде, даје нам могућност да промовишемо нашу независну и неутралну позицију, рекао је он.

Подели на: