Најновије вести

Подстицај давалаштву крви за стабилне залихе

СА СУЗАНОМ НУЈИЋ ПРЕДСЕДНИЦОМ ХУМАНИТАРНОГ УДРУЖЕЊА „У СРЦУ“ ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ

 

Удружење „У срцу“ недељно има 2-3 апела за подршку у давалаштву крви, месечно има до три акције давалаштва, а годишње подржи преко 2500 давалаца крви.-Заинтересовани да помогну и здравственим центрима на Косову и Метохији
Хуманитарно удружење „У срцу“ Телекома Србије а.д. Београд, основано је 2017. године на челу са Сузаном Нујић, мастером друштвено одговорног пословања, стручним сарадником за мултимедијални садржај Телекома, која велики део свога времена посвећује хуманитарном раду. Сузана Нујић је као ћерка војног лица, васпитавана у духу да помогне човеку што је и било пресудно да прво маркетиншки помогне једном удружењу, а касније да са колегама оснује Хуманитарно удружење „У срцу“ које данас броји преко 500 чланова. Удружење има за циљ да подстиче и подржава добровољно давалаштво крви и крвне плазме али се бави и прикупљањем играчака, одеће и обуће за децу из социјално угрожених породица. Са Сузаном Нујић која је и сама добровољни давалац крви, разговарали смо о значају акција добровољног давања крви које организује, подржава или је суорганизатор Удружење „У срцу“ и значају подршке Телекома даваоцима течности која живот значи – крви, да би залихе крви биле стабилне.

Чести су апели за давање крви
Према речима Сузане Нујић коју хуманост покреће у сваком моменту када се јаве апели за помоћ у давању крви, ма где била, Удружење „У срцу“ има најбољу сарадњу са људима на југу Србије. -С обзиром да је наше удружење „У срцу“ основано од стране нас запослених у Телекому који је распрострањен широм Србије и у региону, то је и допринело да организујемо акције на свим тим теренима и општинама јер нам је циљ да укључимо што више колега.
-Ми смо мост између Трансфузије и даваоца крви. Споразуме о сарадњи имамо са Институтом за трансфузију Републике Србије ( са ВМА), са Црвеним Крстом Бујановца, Полицијском Управом Врање, са Посебим Јединицама Полиције ветерана (ПЈП)… Веома успешне акције добровољног давања крви организовали смо у Бујановцу и Врању где су неке акције одржане у компанији „Јумко“ и „Биводи“ из Бујановца. Приватна Млекара “Велмлек“ је такође учествовала у нашим акцијама. Затим смо имали акцију у којој је учествовала Војска РС. У Бујановцу су и Албанци учествовали у давању крви. Поред поменутих акција давања крви ми смо имали и акције у Београду, Зајечару, Неготину, Јагодини, Крагујевцу, Прокупљу, Краљеву, Нишу, Пожаревцу, Ужицу, Босилеграду… А у ширем региону смо имали акције давања крви у Будви, Источном Сарајеву и другим градовима… Жеља нам је да се и колеге из МТЕЛ Црне Горе и МТЕЛ Републике Српске укључе у наш хуманитарни рад. Посебно смо заинтересовани да помогнемо и домовима здравља на Косову и Метохији јер тамо имамо МТС ДОО. Уколико нам прилике дозволе ми ћемо са колегама на Косову и Метохији да организујемо акције да би помогли здравственим центрима у прикупљању крви.

Крв је незаменљива
Са Туристичком организацијом Врање такође имамо одличну сарадњу као и са Манастиром „Прохор Пчињски“. Поред подршке давалаштву крви, промовишемо и туризам и наше манастире, бање и друге лепоте као и здрав начин живота и заштиту животне средине, рекла нам је Сузана Мујић.
Хуманитарно Удружење „У срцу“ недељно има 2-3 апела за подршку у давалаштву крви, месечно буде и до три акције давалаштва, а годишње подржи преко 2500 давалаца крви.
Сузана Нујић је хуманитарац који човека ставља у први план, св есна да нико ништа не може сам и да је човеку људска помоћ на првом месту. За њу је помоћ човеку примарни циљ те због тога не жали ни своје време ни своје умеће када је у питању ор ганизовање акција и подршка даваоцима крви који опет са своје стране учествују у спасавњу људских живота. Она и своје слободне дане одмора ставља у функцију хуманости. Овом приликом нам је рекла да је мало жена на челу удружења давалца крви и да би жене требале да буду активнији у том смислу.
-Имам визију да се што више удружења укључи у ове акције и да се активирају све комуналне фирме од виталног значаја за нашу земљу – ватрогасна возила, возила МУП-а и сва друга и да све то буде представљено као техника у служби човека. Да сви запослени дају крв, јер је и поред свих достигнућа науке крв незаменљива и не може се вештачки направити. Код нас у Телекому долазе и шефови и директори да дају крв. Наравно најдрагоценију течност могу да дају само здрави људи и који не пију лекове, каже Нујић.
Хуманитарно удружење „У срцу“ као и Сузана Нујић лично, доботници су бројних захвалница и награда за свој рад и промоц ију добровољног давалаштва крви као начина у спашавању љу дских живота, ублажавању патње и одржању људског достојанства. У Удружењу очекују подршку и у виду донација од свих фирми које су у могућности јер је помоћ потребна ради лакшег организовања већег броја акција
 С.Ђукић

 

 

Подели на: