петак, 17. фебруара 2023. | 03:16
Најновије вести

Поема „Патријарх Павле у Ђаковици“

Весна Томић објавила књигу о патријарху Павлу

 

Даровита песникиња косовско-метохијског тла, завичаја, родне куће, песникиња молитвених интонација, писац који се бави најживотворнијим темама а надасве „сликар“ своје родне и опустеле Ђаковице, каже о ауторки поеме мр Милица Јефтимијевић Лилић
Песникиња Весна Томић је искористила време планетарне заразе ковид 19 и понирући у себе и свој свет остварила још једну књигу поезије. Она је недавно објавила поему о патријарху Павлу у књизи под насловом „Патријарх павле у Ђаковици“ коју је обогатила породичним фотографијама. Књига се појавила у издању Добротољубља у Београду 2020. Рецензенти књиге су протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, Нада Аничић Црљеница, књижевница, мр Милица Јефтимијевић Лилић, песникиња и књижевни критичар, Аћим Тодоровић и др Јован Јањић.

Православље као велики бели цвет

Тадашњи владика Павле често је долазио у кућу Весниног оца Томе који је био благајник и појац у Цркви Успеније Пресвете Богородице у Ђаковици. Сећајући се Српске улице у Ђаковици из времена детињства инспирација је понела и написала је поему о владики, касније патријарху српском господину Павлу, задивљена његовом мудрошћу и животом по Јеванђељу. У уводу књиге Весна се кротко обратила читаоцима, топлим речима о патријарху Павлу, оцу Милутину Тимотијевићу и оцу Трајану Којићу. Сећајући се свога оца Томе каже:
-Мој отац Тома доживљаван је као доброчинитељ. Био је оличење Божјег следбеника. А ја, смерношћу, љубављу испуњена, осећала сам у себи дух Православља као велики бели цвет… Осећала трепераво сједињавање дечје душе са лепотом. Посебно у дане када су празници, када све добија боју белих крила, боју Голубице у зраку, која би надкриљивала Крсну Славу наше цркве, Госпођиндан, Божић, Васкрс, Савиндан, Лазареву Суботу- Врбицу.

Песникиња молитвених интонација

Сјај свечаности својом блиставошћу и појавом употпуњавао је Епископ Рашко-призренски, Господин Павле. –Паријарх беше крхке појаве, нежног и тихог гласа. Додир његових руку, за мене је био додир са небесима. Приближавање Богу. Молим се блаженопочившем Патријарху Павлу да ова књига користи свима који је читају, да обрадују верне , да оснажи и поврати вери неверне, каже Весна Томић. Милица Јефтимијевић-Лилић је у детаљној анализи поеме „ патријарх Павле у Ђаковици“ коју је унасловила са „И ода и ламент“ рекла готово све. –Весна Томић је даровита песникиња косовско-метохијског тла, завичаја, родне куће, песникиња молитвених интонација, писац који се бави најживотворнијим темама а надсве „сликар“ своје родне и опустеле Ђаковице. Града који је остао без српског живља и још само у храму Успеније пресвете Богородице, и литератури коју она и њене колеге стварају, пулсира његов православни дух, каже Јефтимијевић-Лилић. Књига Весне Томић „Патријарх Павле у Ђаковици“ је од важног документаристичког карктера јер уграђује у свет литературе један од најсветлијих ликва српске православне цркве, патријарха Павла којег су називали живим свецем.
С.Ђукић

Подели на: