Најновије вести

ПОЕЗИЈА ЈЕ ПУТ ДО ДУШЕ

Промоција збирке песама Божице Везмар

 

 

У Удружењу књижевника Србије, протекле недеље одржана је промоција збирке песама “Пут до душе” Божице Везмар, ауторке Божице Везмар, по струци професорице разредне наставе из Зубиног Потока. Ово је њена друга збирка поезије, и како и сама истиче инспирацију за њено настајање је пронашла у нашем Косову и Метохији, у свим ондашњим и овдашњим приликама и неприликама којима сведочимо годинама. Учесници на овој дивној промоцији у Удружењу књижевника Србије, које је и издавач књиге, били су модератор Видак Масловарић, књижевник Драгољуб Станковић, проф. Татјана Арбутина Михајловић, док су стихове казивали ученици СШ,, Григорије Божовић “, Лука Величковић, Сања Божовић и Софија Јакшић, уз пратњу музичара Дејана Поповића.

Према речима аутора и модератора на промоцији, збирку „Пут до душе” створили су тренуци инспирације протеклих година живота на КиМ.

“Ова збирка се састоји из три дела. Први је назван Трагом завичаја, потом следи – Путовање и трећи део је назван –Почетак и крај једне приче. Ова збирка је тек део мог песничког опуса јер већ имам једну издату књигу „Стихом кроз време”. Највећа инспирација у стиховима песама нове књиге био је мој завичај, Косово и Метохија, лепота душе људи који живе на њему, природне лепоте, тежак живот али и борба за слободу и жеља за правдом”, истакла је ауторка Божица Везмар.

Косово и Метохија су одувек били инспирација и непресушни извор за велика дела нашиз познатих уметника, па се тако и учесници промоције надају да ће и Везмарова кренути тим путем. Осим писањем и радом са децом, Божица се бави и хуманитарним радом, обилазећи угрожене породице на КиМ.

“Осим природних лепота нашег Космета које ме изнова задиве, одушеви ме и усрећи и људска доброта, доброта наших људи који упркос свему што им се дешава и што их сналази нису изгубили душу. Срећем старе и немоћне, често без икога али који су срећни јер су у свом дому колико год им је тешка и самоћа и немаштина, родитеље који су забринути за безбедност своје деце али не желе да напусте свој дом, младе који се радују иако им је детињство у страху и бројни ограничењима”, истиче ауторка књиге.
Ову промоцију књиге обележила је изведба песме “Пут до душе”, која ће се наћи у наредној збирци, а коју је руски песник Владимир Бабошин превео и објавио на неколико тамошњих портала.

Песме су јој објављене у неколико часописа и зборника (Крило, Суштина поетике), као и на многим порталима и сајтовима за поезију (АСоглас, Неказано, Онлајн поезија, Синхро, Поезија суштине), а неколико песама јој је преведено на руски и мађарски језик.

Поред многобројних поштовалаца лепе писане речи, који су је у Београд дочекали са осмехом, подршку су јој пружили и суграђани из Зубиног Потока, међу којима су били и њени бивши ученици, који су дошли на промоцију.

На крају, рецензент и професор Татјана Арбутина Михајловић истакла је оно са чиме су се сви присутни сложили – да је Божица успела у својој мисији – пронашла је пут до душа читалаца.

Милош Перовић

Подели на: