Најновије вести

Покрет Самоопредељење захтева да Хоти извести Скупштину о “100 дана неуспеха”

Покрет Самопредељење затражио је да премијер Авдулах Хоти буде позван да извести Скупштину о, како су навели, “штети коју је нанео Косову”.

Ова странка је саопштила да је Потпредседница Скупштине Арберие Нагавци затражила од Председништва парламента да позове Хотија да поднесе извештај, јер су “ових 100 дана Владе донеле одлуке штетне по интересе Косова, немогуц́ност управљања у интересу грађана и бројних уступака Србији”.

“Ова нелегитимна влада је од првих дана донела одлуку о уклањању реципроцитета са Србијом, у време када је Србија почела да прихвата документе са натписом ‘Република Косово’. На унутрашњем плану, премијер није успео да реши ситуацију са пандемијом и од готово нула заражених у данима када је преузео дужност, Косово је претворио у легло заразе у Европи. На примеру глобално процењеног управљања, Косово је постављено на врх листе земаља са најгорим стањем са пандемојом ковиђ19 и највец́им бројем смртних случајева на свету”, каже се у саопштењу Покрета Самоопредељење.

Према њиховим речима, неспособност и неефикасност такође су се показали у социјалном и економском плану.

“Контрадикторним изјавама о пакету опоравка од 1,2 милијарде евра, Влада дуго није успела да изврши мере из ванредног фискалног пакета које је покренула Куртијева влада. У погледу заштите живота и јавног здравља грађана, ова влада је напустила грађане заражене ковидом-19, одустајуц́и од одговорности да их бесплатно тестира. Грађани су, упркос погоршању економске ситуације услед пандемије, били принуђени да се тестирају у приватним лабораторијама по астрономским ценама”, каже се у образложењу Самоопредељења.

Ова странка је даље рекла да је “у међународном плану ова влада започела са неуставном суспензијом права да се Косово придружи међународним организацијама”.

“То је урађено према интересу и захтеву Србије. Наставаљу да наносе штету на рачун Косова због једностраних обавеза на састанку 4. септембра да се подели коришц́ење језера Газиводе, имовина Косова, прихватање новосадског споразума, такозвани мини-шенген, преусмеравање железничке инфраструктуре и на ставове да ц́е се спроводити противуставни споразум о успостављању Заједнице општина са српском вец́ином”, каже се у реакцији.

Покрет Самоопредељење је такође критиковао Хотијеву владу због тога што је дозволила одржавање српских избора на Косову, који су одржани “као да је Косово део Србије”.

“Поред тога, започела је повратак заробљивања јавних предузец́а и организација, прекинула је поступак стављања у ред законитости и интегритета иностране службе и дипломатије, а манифестовала је и недостатак стратегије и плана за почетак нове школске године”, оцењује се у саопштењу.

Самоопреденљење истиче да је Косово “ушло у хаос” и да се вратио менталитет “лоше владе”.

“И даље свакодневно угрожава интересе Косова, било довођењем у питање суверенитета и интегритета спољног плана, било кршењем унитарног карактера кроз планове за успостављање’ Заједнице ’”, закључује се у саопштењу Покрета Самоопредељење.

Подели на: