Најновије вести

Политички и пропагандни рат против Србије

МАРКО ЛОПУШИНА НОВИНАР И ПУБЛИЦИСТА О СТРАНЦИМА КОЈИ ВОЛЕ И КОЈИ МРЗЕ СРБЕ

 

 

Ми смо народ који не да на себе. У 20. веку водило се девет ратова против српског народа. – Већину ратова смо добили, учествоивали смо у рушењу четири велика царства и то не могу да нам опросте ни Беч, ни Берлин, ни Софија, ни Истанбул, каже Лопушина
Истражујући феномен привржености странаца српском народу, новинар и публициста Марко Лопушина је открио да у ближој српској историји постоји најмање пет врсте људи који су нас волели и који нас воле. То су прво странци рођаци, српске снаје (Ирина Кантакузин, краљица Александра, краљица Марија Карађорђевић) и српски зетови (султан Бајазит Први, отац руског цара Ивана Грозног, Пјотр Петар Романов, италијански краљ Викторио Емануел), као и њихова деца српског порекла из иностранства.
А потом су нас волели и воле нас наша браћа и сестре по вери, Словени и православци (Максим Горки, Пушкин, Томаш Масарик, Јан Јанкович, Микис Теодоракис, Кирјаки Панајотиди, Стела и Џорџ Џатрис). И часне комшије. Легендарна личност из 15. века. мађарски племић и војсковођа Јањош Хуњади, бранио је војском и одбранио Београд 1456. године од трупа султана Мехмеда Другог. Наш народ га је из милоште прозвао Сибињанин Јанко. Поводом 562. годишњице одбране Београда, српски јунак Јањош Хуњади добио је споменик у Земуну, јер је успео да протера Турке из Европе и ослободи Србију и балкански простор.
Српска очараност Петером Хандкеом као светским уметником и патриотом, проширила се почетком 2020. године на многе друге угледне и знамените странце, који су јавно показивали симпатије према Србима и који су нас волели. Једна од тих личности била је кинеска амбасадорка Чен Бо, која сјајно говори српски језик. – Ми смо челични пријатељи – изјавила је кинеска амбасадорка Чен Бо приликом доласка првог транспорта кинеске хуманитарне помоћи из Пекинга у Београд 2020. године у време пандемије вируса корона (ковд 19).
Марко Лопушина (Рашка, 1951) српски новинар, истраживач и историчар, познат по низу књига о новијој српској историји, дијаспори, као и тајним службама и њиховој улози у савременој српској политици говори за „Јединство“ о својим новим књигама „Странци који нас воле“ и „Странци који нас морзе“ у издању издавачке куће „Прометеј“, које су недавно представљене у Новом Саду. Лопушина је, иначе, нашој јавности познат и по сарадњи са „Јединством“ у којем су му објављивани фељтони и други текстови.

  • Зашто нас мрзе и које су то особине Срба које нашим мрзитељима боду очи?

-Др Чедомир Антић, историчар ми је рекао да нас мрзе политичари великих сила јер смо самосталан и храбар народ, јер смо православци и јер смо као држава сметња њиховим интересима да покоре све наше и све око нас. Србија се налази на раскрсници три континента, преко које су САД са Великом Британијом и Немачка са Аустријом, и сателитима са Балкана, покушали да уклоне Србију како би дошли до Турске као своје колоније и отишли даље на Блиски Исток.

  • Зашто нас воле и које су особине Срба фасцинирале странце који нас воле?

-Један Британац је написао да Србе воли из 11 разлога. И побројао их је овако: “ Ценим емотивну страственост Срба, креативност, мрачан смисао за хумор, говор Срба без околишења, Срби имају снагу и бескрајну енергију, вртоглави интелект, домаћинско гостопримство, очарава ме лепота српских људи, национални понос и српске игранке и забаве”.
Велики књижевник Алфонс де Ламартин у свом делу “Историја Турске” написао је: „Српски народ имао је поносито срце, које се могло расцепати, али не и савити, као што се не може савити ни срце храста у гори“. Чак је и немачки цар Вилхем изјавио да је прижељкивао да Срби буду његови савезници, а не противници. Толико је ценио нашу храброст и јунаштво Српске војске.

  • Недавно је испливала једна уверљива констатација да су Срби мали народ са ставом велесиле. Може ли то да смета и зашто?

-Ми смо народ који не да на себе. У 20. веку водило се девет ратова против српског народа. Велике силе су покушавале да нас ставе под команду и да одлучују о нашој судбини. Већину ратова смо добили, учествоивали смо у рушењу четири велика царства и то не могу да нам опросте ни Беч, ни Берлин, ни Софија, ни Истанбул..

  • Ко нас највише мрзи, а ко највише воли и да ли се ту нешто променило?

-Највише нас мрзе они које су велике силе нахушкале на нас и којима су велике силе обећале Србију и Србе, а то су аустријски националисти, хрватски фашисти и албански терористи. Највише нас воле наша православна браћа и сестре, словенски народи, наше снајке и зетови из страних држава. Ми смо из љубави у родбинским везама са династијом Романов, са династијом Виндзор, са некадашњим грчким и италијанским краљем, са породицом Софије Лорен. Петер Хандке нобеловац нас воли, јер ми њега воилимо. Своја срца су нам и буквално поклонили Арчибалд Рајс, лежи у гробници на Кајмакчелану и руски пуковник Рајевски, лежи у Ђунису код Крушевца. А Хандке жели да буде сахрањен на православни српски начин уз српску народну песму.

  • Какву улогу су одиграли мрзитељи Срба у светској политици и дипломатији у погледу положаја Србије у свету, историјски и у нашој ери?

-Одиграли су стравичну улогу. Покушавајући да нас покоре велике силе су нас прво убијале. Аустријски генерал Поћорек је у Првом светском рату прогонио и убијао српске цивиле по Славонији и Војовдини. Милутин Миланковић, градитељ Беча из Даља је ухапшен и депортован у кућни затвор у Будимпешту. Аустријанци, Мађари, Немци, Бугари и други освајачи имали су логоре за Србе у којима су нас убијали. У свету постоје 660 меморијала, костурница и споменика побијеним и умрлим Србима. Потом су покушали да нам отму земљу, па су САД у 21. веку нашу покрајину КиМ претвориле у своју 51 америчку државу. Наши мрзитељи и данас шире своју мржњу преко свих светских институција и медија, тако да су нас лане Аустрија и Албанија прогласиле за геноцидан народ.

  • Где је место Косова и Метохије у тим односима љубави и мржње према Србима и Србији и да ли је политика „двоструких стандарда“ некако највише према Србима и Србији примењивана?

-Косово и Метохија као срце Србије, као духовни центар српског народа и као стожер нашег националног бића, вековима је било мета великих сила и освајача. Турско и Бугарско царство су покушавали да од Космета начине своју колонију. Немачки фашисти су га поклонили прво Италијанима, а потом албанским нацистима, који га територијално освајају већ 120 година. Нажалост, у том нападу на КиМ учествовали су и југословенски комунистим, који нису признавали српски народ и српску националност, па су хтели склапањем Балканске федерације са Албанијом да угасе и Србију и Космет. Тито није дозволио повратак избеглог српског народа са КиМ услед Другог светског рата, али је дозволио усељавање Албанаца из Албаније на српску земљу и тако отпочео етничко чишћење Срба, које и данас траје на Космету. Американци су у жељи да нашкоде Европској унији, да је учине слабом и рањивом, на Космету прво изградили војну базу, потим изазвали рат и отцепили га од Србије и начинили својом колонијом под влашћу албанских терориста. Косово и Метохија су нападани зато што се зна да је то вековни духовни центар српског народа, да га највише волимо и највише нас боли када покушавају да нам га отму. И зато што је КиМ срце српског православља и СПЦ којој наш народ највише верује.

  • Зашто Запад неће и не може да прихвати чињеницу да је Косово и Метохија српска територија и српска земља ( део српске државе) и поред упорности преосталог српског народа на КиМ да по сваку цену остане на својој дедовини, која је за Србе светиња и да је захваљујући таквом ставу и очувана државотворност Србије?

-Запад је увек желео да простор КиМ припада великим силама. Још су се Британци почетком 20. века бунили против Балканских ратова, којима су Срби протеривали Турке и ослободили своју земљу. Званични Лондон је желео да Отоманско царство опстане на српској земљи. То су желели и Немачка и Аустрија. Западњаци сматрају да су „Срби мали Руси“ и да нас треба покорити или протерати са Балкана. Та политичка тежња постоји већ два века и са ратом у Украјини је оживела. Србија је изложена новим нападима, против српског народа се води политички и пропаганди рат, под изговором да подржава Русију.

  • А зашто би Западу одговарало да КиМ и „де факто“ и „де јуре“, па још да га и Србија призна, буде држава?

-Признање Србије тзв. незавинсог Косова треба Западу, САД и Немачкој, као наша званична предаја, којом би Запад верификовао и легализовао своју окупацију као демократски процес, а не као империјалистичко непријатељско освајање.

  • Каква је то демократија у којој не престају напади на косовске Србе, не престају нерзумна хапшења, рањавање одраслих и деце, крађе и разбојништва, уништавање и скрнављење манастира и цркава, константна је забрана повратка расељених, ограничење слободе кретања Србима, отимање и експропријација српске земље и имовине… ?

-То је она демократија из које се скривају велике силе као освајачи туђих држава и територија, ради извора сировина, природних богастава и будућности са туђом чистом водом, ваздухом и горивима. И као убице недужних народа Блиског Истока, севера Африке и Балкана. Садашњи политички и скривени војни напад Запада на Русију је пример покушаја да се отму Сибир и Далеки Исток и тиме обезбеди будућност САД, Велике Британије и ЕУ. Ако се покори Русија велике силе Запада кренуће на Кину.

  • У Србији су се овог месеца догодила два потпуно неочекивана масовна убиства од којих је једно починио малолетник, а друго млађи пунолетник, на која је јавност реаговала огромним шоком и великом тугом. Како ће то утицати на наше унутрашње и спољне односе?

-Та масовна убиства нису била неочекивана, јер она су последица тешке криминализације нашег друштва, која траје већ три деценије. У спољњем свету већ смо оцењени као „црна рупа Европе“, а у унутрашњем имамо политичке трзавице услед незадовољства народа, али и због политичке свађе позиције и опозиције.
Једно време пре короне, било је ветрова са Запада који су наводили Србе да поверују да прошлост није важна, да се живи у садашости, да није важна историја, да су митови и епови такорећи измишљотине… Шта мислите о томе и да ли смо се одупрли тим глобалистичким намерама?
-Идеолошки и медијски рат који се води са Запада против српског народа траје већ пола века и користи све врсте убеђивања и навођења Срба да забораве своје народне симболе, обичаје и традицију, да православље замене светском потрошачком идеологијуом, која не познаје нацију и веру већ само новац, западне артикле, куповину и потрошњу. То нам се поручује и преко страних кабловских телевизија. Ми у Србији имамо редакције чији су власници странци које на тв програму немају ниједну емисију о српском народу, нашој традицији и култури. Ми се слабо одупиремо тим глобалистичким покушајима гашења српства, јер их у почетку нисмо прпепознали као опасност, а сада је касно за одупирање. Србија са својим потрошачким менталитетом грађана често, нажалост, више личи на америчку колонију него ли на државу српског народа. Није се узалуд недавно академик Матија Бећковић побунио и јавно запитао да ли смо ми постали Американци?
Славица Ђукић

 

Подели на: