среда, 01. фебруара 2023. | 00:42
Најновије вести

Поља невена доносе добит

 У зениту лета, невен најлепше цвета, па је тако и ове године на имању Светлане Радосављевић. Добар род за лековите производе

 

Двадесет година просветна радница, али и велика заљубљеница у цвеће, Светлана Радосављевић са породицом бави се узгојем, негом, брањем, а потом и прерадом невена у свом домаћинству. За свој посао, за који каже, да је користан хоби, био је давнашња жеља која јој се испунила. Било је у почетку доста проблема, јер је била почетница у послу на овом подручју, али велики рад, упорност и велика љубав према овој биљци, за сто болести, како се за невен још каже, победила је све.

– Гајила сам невен на површини од десет ари, али смањила сам производњу јер је велики посао, немам подршку од организација које би препознале да је ово продуктиван посао, тако да је ове године невен засађен на пет ари. Сада, средином лета, невен је у пуном цвату, мада ова биљка цвета од маја до новембра. Велики ми је проблем недостатак сушаре, а нисам у могућности да сама исфинансирам тај пројекат, каже ова вредна и амбициозна жена, која се упустила у приватан посао, поред обавеза у школи, јер већ тридесет година је учитељица и води бригу око породице. Поља невена изгледају чаробно, а опојни мирис испуњава околину на имању у Горњој Сочаници. Сада је у пуном цвету и берба је свакодневна. Цветови невена се суше и потом претварају у лековите креме, масти или чајеве.

– Производњу од почетка развијам на традиционалним рецептима, а у масти и креми додаје се восак, који мора бити строго природни са саћем и остацима меда. Доста сам проучавала лековита својства невена, који је и декоративни цвет и лековита биљка, и могу рећи да га добро познајем. Задовољила сам своју давну девојачку жељу да гајим невен. Некада су наше баке невен гајиле у баштама, како би терао мраве и друге инсекте. И данас већина породица на овом подручју у баштама има по пар стабљика невена који красе баште – каже Светлана. Овогодишња берба биће богата, јер је током целог јуна била киша, која је погодовала расту биљке, а сунце је потом измамило најлепше цветове. Мирисни цветови биће упаковани у кесице чаја и завршити у лековитим производима. Што се тржишта тиче, Светлана наглашава да је најпре своје производе делила пријатељима који су се уверили у лековита својства, јер су креме произведене на природан начин старим рецептом и нарочито су погодне за негу коже. Касније се тржиште ширило и најбоља реклама, како каже, била је препорука задовољног купца.

– И сада тржиште је углавном засновано на нашем локалном подручју. Највернији потрошачи су ми медицинске сестре из Болнице у Косовској Митровици, а продаје их и манастирска продавница у манастиру Светог Јована у Сочаници. Маст правим према нарученој количини, не правим залихе. Када продам наручене количине, направим нове. Имам сталне потрошаче и зато немам потребе да правим веће залихе, а поруџбине испоштујем у року. Проширила сам производну линију и на уље и сапуне од невена, а добро се продаје и чај од невена. Моја породица, супруг, деца и унуци сви су укључени према могућностима да помогну, од обраде земље, преко бербе до израде производа – истиче Светлана. Да се приметити да је ово једна задовољна и испуњена жена. Колико год да рад у просвети оплемењује, она је нашла времена да испуни себи жељу да се посвети приватном послу и тако успешно га обавља, уз породицу која је најважнија карика и подржава је у свему. Старо је правило ако радиш оно што волиш, онда посао престаје да буде обавеза, већ постаје задовољство, а памти се и да је речено ако желиш да будеш срећан цео живот гаји цвеће. Дата љубав се враћа и Светлана ужива у својима пољима невена. В.Вукојевић

Подели на: