Најновије вести

Помен и парастос страдалима у Гораждевцу

У знак сећања на убијене у Гораждевцу када је пуцано из аутоматског оружја на децу која су се купала у реци Бистрици, одржан је помен и паратос у Цркви рођења Пресвете Богородице. Пре 16 година убијени су деветнаестогодишњи Иван Јововић и дванаестогодишњи Пантелија Дакић. Четворо је тешко рањено.

 

Прошло је 16 година од злочина у Гораждевцу код Пећи, када су и данас непознате особе из аутоматског оружја пуцале на децу која су се купала у реци Бистрици.

У знак сећања на тај злочин без казне – одржан је помен и паратос у Цркви рођења Пресвете Богородице, у Гораждевцу.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци, само 500 метара од центра села, упркос обећањима, никада нису откривени.

Није помогла ни награда од милион евра коју је тада понудио УНМИК. За тај злочин још нико није одговарао, а Еулекс је услед недостатка доказа затворио истрагу, коју је по доласку на Косово преузео од Унмика.

Родитељи убијене деце разочарани су што починиоци тог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, злочинци познати.

“Истрага је обустављена. Позвали су ме у Еулекс када је обустављена истрага, била је Словенка која је рекла – није до мене, мени је само наређено да обуставим. То све иде на неком вишем нивоу и они одозго управљају шта ће и како ће да се ради”, рекао је Милисав Дакић, отац Пантелије Дакића.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је, поводом годишњице злочина у Гораждевцу, да ни после 16 година од масакра над српском децом нико није одговарао за злочин.

Истичу и да је нормализација односа између Срба и Албанаца немогућа без истине о масовним и систематским злочинима које су починили припадници тзв. ОВК и правде за бројне српске жртве.

Подели на: