Најновије вести

Помен и у спомен соби “Косметске жртве”

У знак сећања на убијене дечаке из Гораждевца, деветнаестогодишњег Ивана Јововића и дванаестогодишњег Панте Дакића, данас је одржан помен и у спомен соби “Косметске жртве” у Београду.

 

Са скупа у Београду порука државе да не одустаје од истине и казне за кривце, и да је решена да помогне породицама страдалих преко закона о заштити ратних војних ветерана али и цивилних жртава рата.

Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић поручио је да ће Србија наставити да тражи правду и кривце за тај злочин.

“Трагедија није почела пре 16 година, почела је одавно, кулминирала је 1998. и 1999. године, а траје и данас. Нећемо заборавити на жртве и нећемо престати да тражимо кривце и као представник Владе кажем: ”Косово је Србија и тако ће и бити заувек””, рекао је Ђорђевић.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је, поводом годишњице злочина у Гораждевцу, да ни после 16 година од масакра над српском децом нико није одговарао за злочин.

Истичу и да је нормализација односа између Срба и Албанаца немогућа без истине о масовним и систематским злочинима које су починили припадници тзв. ОВК и правде за бројне српске жртве.

Према његовим речима, трагично је када се данас чују поједини гласови из међународне заједнице да се злочини уопште нису дешавали и истакао да је дужност и обавеза државе да негује сећање на жртве и да тражи правду.

Подели на: