Најновије вести

“Помирење Београда и Приштине на дохват руке”

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри оценио је да је “успостављање стабилније економске сарадње Србије и Косова остварив циљ који би брзо донео конкретне резултате” и да нема разлога за одлагања.

У интервјуу за магазин ЦорД, Годфри је рекао да би ова сарадња ојачала поверење између две стране и довела и до унапређења сарадње у другим областима.

“Можда нам је стварно помирење између Београда и Приштине на дохват руке. Нема разлога за даља одлагања”, рекао је Годфри.

На питање каква је судбина ангажмана двојице америчких изасланика за регион и дијалог Београда и Приштине, у случају промене у Белој кући након новембарских избора, Годфри је рекао да “повратак дијалогу Београда и Приштине није партијско питање” и да не очекује никакве промене у ставу САД, јер су “стабилност и напредак у региону циљеви које подржавају обе главне политичке партије у Америци”.

“Не могу да коментаришем саме изборе, али уверавам вас да ће овај регион у сваком случају остати значајан за Вашингтон, као и за мој тим у Амбасади САД у Београду, без обзира на ишод избора у новембру. Сви ми ћемо наставити да пружамо подршку миру, напретку и европској будућности људи у овом региону”, рекао је Годфри.

На питање да ли је реално да до америчких избора буде постигнут бар некакав споразум Београда и Приштине, Годфри је рекао “зашто да не”.

“Мени се чини да је сасвим реално да представници обе стране желе да склопе трајан договор који би унапредио животе грађана и донео стабилност региону. Наставак тензија спречава могућност за даљи раст и напредак свих у региону. Сви ми, укључујући специјалног председниковог изасланика (председника САД за преговоре Србије и Косова Ричарда) Гренела, Белу кућу, Стејт департмент и мој тим у Амбасади у Србији, делимо убеђење да је успостављање стабилније економске сарадње Србије и Косова остварив циљ који би брзо донео конкретне резултате”, закључио је Годфри.

Подели на: