Најновије вести

Понуда нових образовних профила

Средња школа ”Никола Тесла ” у Лепосавићу пред уписни рок

 

Новина у раду школе је уводјење нових образовних профила, па уместо економског техничара, свршеним основцима у овој области је у понуди занимање царински техничар. Осатало је све како је било и ранијих година.

Лепосавић, 12. Јуна- Свршени основци који се одлуче да упишу Средњу школу ”Никола Тесла” у Лепосавићу, која ове године обелеежава педесет шест година постојања и рада, могу да бирају измедју пет смерова. На основу објављеног конкурса за упис ученика у прву годину за школску 2020/21 годину у понуди су образовни профили , Гимназија природно-математички смер, Царински техничар, Електротехничар рачунара , Сервисер за термичке и рашладне уредјаје и Електромонтер мрежа и постројења.
– Традиционално највише интересовања ученици показују за Гимназију , природно – математичког смера, која ће ове године уписати 20 ученика. Уједно овај смер уписују најбољи ученици, што је устаљена пракса и на овом смеру је увек највећа конкуренција, каже директор Средње школе ”Никола Тесла” у Лепосавићу, Сладјан Радовић.
До ове године на Економском смеру образовали су се економски техничари, али овог занимања у понуди више нема, а уместо њега ученици могу уписати образовни профил , царински техничар. На евиденцији Тржишта рада је највише економских техничатра, који уједно најтеже долазе до посла, па је и из тог разлога укинуто образовање за ово занимање. Ова новина требало би да буде интересантана ученицима, јер овде могу наставити образовање и на Високој економској школи Пећ- Лепосавић, која образује студенте за занимање цариник. На овом смеру може се уписати, према конкурсу двадесет ученика. Струковна Висока економска школа из Пећи ради у Лепосавићу већ двадесет једну годину и углавном ученици који заврше средњу економску школу настављају образовање у овој школи.
Двадесет ученика може уписати имашинску школу и образовати се за занимање машински техничар моторних возила. У електро струци, за коју је ранијих година било такодје велико интересовање, ове године свршени основци могу изабрати образовање за занимање сервисер за термичке и рашладне уредјаје, који може уписати десет ученика или електромонтер мрежа и постројења, на који се може уписати такодје десет ученика.
Упис ученика, како сазнајемо у овој школи, биће обављен уз поштовање свих мера заштите које су неопходне због Корона вируса и у року предвидјеном конкурсом.

В. В.

Подели на: