Најновије вести

Посао око воћа захтева велики труд и посвећеност

Воћарство у брдском селу Јабука у Зубином Потоку

Пољопривредни произвођач Петроније Бишевац је ове године, на свом имању у Јабуци, највише засадио малину сорте „полка“ од које очекује 2-3 тоне рода и приходе од око 2500-3000 евра
На путу Зубин Поток – Дрен налази се село Јабука са око 25 породичних кућа. У селу се гаји и добро успева воће, углавном шљиве, јабуке, дуње, вишње и друго воће, а уназад неколико година и малине. Ове године добро су родиле шљиве, вишње и малине. Јабуке нешто мање јер су прошле године дале изузетно добар род. О узгајању воћа у овом крају прича нам познати узгајивач Петроније Бишевац. Вредан домаћин познат по томе што ради на стариснки начин без употребе штетних хемијских средстава. Перо Бишевац гаји воће и нешто поврћа под пластеницима на око 2 хектара брдско-планинске земље. Велики је заљубљеник у воћарство и испробавање нових сорти сваковрсног воћа. Перо је са породицом настањен у Зубином Потоку где има кућу, али свакодневно долази у Јабуку и ту непрестано ради на воћњацима. Посао око воћа захтева велики труд и велику посвећеност али се и исплати јер су и приходи добри. Прошле године је овај вредни домаћин само од шљива имао 300 казана ракије, односно 1,5 тону шљивовице.

Без рада око воћа не могу да живим

Ових дана је почела берба малина. Петроније је ове године највише засадио малину сорте „полка“ од које очекује 2-3 тоне рода и приходе од око 2500-3000 евра. -Полки само смета мраз. Овде само ја гајим „полку“. Ове године сам на 20 ари посадио малину „полку“ а на 10 ари и вишњу јер се лакше бере. Када је у питању берба плаћам бераче мада и сам берем. Људи се чуде како ја могу да освојим толики посао око воћа. А мене то одржава, мислим да не бих могао да живим да не радим. Кад дођу празници ја једва могу да издржим један дан а да не радим. Имам и своју продавницу у Зубином Потоку у којој продајем своје производе, каже нам Бишевац.
Већ дуго година уназад, Петроније Перо Бишевац синоним је за успешног воћара који и у поодмаклим годинама не престаје да се бави воћарством, повртарством. Мада је у пензији, он се воћарством и повртарством бави користећи знања која стиче на обукама или из књига које наменски набавља. Пре две године добио је прву награду за узгајање малина на Сајму малинара одржаном у Зубином Потоку. Посећује сајмове, набавља књиге, прати достигнућа, цене на тржишту.

Сваког дана од Зубиног Потока до Јабуке

Перо Бишевац живи са супругом у Зубином Потоку. Има ћерку, зета и две унуке, а прадедовску имовину у селу Јабука пет киломатара од породичне куће у Пођеши, није запустио. Пре две године је до Јабуке асфалтиран пут што му олакшава послове. Свакога дана аутом иде из Пођеше у Јабуку.
У селу Јабука и друга домаћинства гаје воће и поврће. Али не са оволико посвећености као што ради Перо. Он има уређених воћњака шљива, јабука, трешања, грожђа, малина и другог воћа за своје потреба и за продају… Има и неуређених воћњака које више не може да одржава. Бишевац под пластеницима узгаја поврће. Ове године има два пластеника са око 500 струкова парадајза и 2500 струкова паприке за јесењу зимницу. Поврће продаје на кванташкој пијаци у Зубином Потоку и Косовској Митровици. Колашинци и Митровчани му се јављају и наручују воће и поврће за зимницу. Он каже: Имамо услова за производњу свакаквог воћа и поврћа, али немамо радне навике. – Имам 300 стабала шљиве. Гајим наше старе сорте „маџарку“ (пожегача), моравку и такозвану белошљиву која није рентабилна и коју је потиснула руска џанарика. Али је гајим јер је добра за џемове, компоте, слатко. Иначе, нема ни боље ракије него што је од белошљиве. Имам 50 стабала белошљиве која је ове године лепо родила. Ретко је ко гаји. Имам и хибридне сорте од којих „стенлеј“ и „калифорнијску“ плаву шљиву као и „чачанку“ које су све кратког века до 15 година. Показало се, међутим, да код нас у Јабуци, пошто је природа очувана, и ове шљиве трају дуже пет до дест година.
– Прошле године сам „нашао“ 300 казана ракије, то је око тона и по ракије коју продајем у својој продавници и по наруџбини. Печем ракију- шљивовицу, јабуковачу, дуњевачу. И све око воћа и поврћа радим сам и готово без механизације. Имам један култиватор, а за кошење користим тример, каже Перо. Овај вредни и у свом крају по чувењу познат произвођач воћа и поврћа гаји још и јабуке, крушке, трешње, вишње, грожђе… -Имам и ораха у дивљини али то беремо само за нашу породицу. Гајим разне сорте јабука. Имам „петровачу“, ђулу (будимку), имам и неке шарене сорте, каже нам Бишевац који је по струци угоститељ у пензији. С. Ђукић

Подели на: