Најновије вести

Последице такси: Директна дневна штета 1,087 милион евра

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је у периоду од 21. новембра до 21. августа, односно за девет месеци трајања такси Приштине, из централне Србије за 298 милиона евра мање робе пласирано на КиМ него у истом периоду претходне године.

 

Љајић је прецизирао да се на дневном нивоу мање робе испоручи за 1,087 милион евра него пре увођења такси.

“То је директна штета, а индиректна ће бити већа и мериће се, пре свега, у губитку тог тржишта за наше привреднике из најмање два разлога. Први је тај што ће привредници из земаља окружења заменити наше производе, а други разлог је негативна кампања у косовским медијима против производа из Србије”, рекао је Љајић.

У складу са тим, Љајић је поручио да ће бити потребно много времена за нормализацију трговинских односа чак и ако се таксе укину.

Очекује да би у најбољем случају таксе могле бити укинуте након формирања нове владе у Приштини, јер ће се ова мера косовских власти обилато користити у предизборној кампањи.

“У недостатку стварних економских резултата, питање увођења такси ће се наметнути као једино ‘достигнуће’ како би се дошло до политичких поена и гласова”, оценио је Љајић.

Подели на: