Најновије вести

„Повеља Мораве“ Новици Соврлићу и Петросу Голицису

Са 56. Међунродних сусрета писаца у Београду

Министар културе Владан Вукосављевић и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић открили су у УКС барељефе у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука и Његоша
Овогодишњи 56. Београски међународни сусети писаца одржани су по утврђеном програму и угостили бројне њижевне ствараоце из земље и иностранства. Међународна награда „Повеља Мораве“ припала је песницима Новици Соврлићу из Косовске Митровице и Петросу Голицису, лауреату из Солуна. У оквиру 56. Међународних сусрета писаца, министар културе Владан Вукосављевић и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић открили су барељефе у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука Караџића и Петра Петровића Његоша. У свечаној сали Удружења књижевника Србије, Вукосављевић је нагласио да су барељефима представљене три стожерне личности српске културе.- Свети Сава, Вук Караџић и Петар Петровић Његош представљају нашу креативну снагу. Не само што су својим радом пренели генетски материјал својих претходника, већ су били и стваралачки фактор српске културе и традиције – казао је Вукосављевић.

Предлог за братимљење Митровице и Солуна

На брду Илијаку и код “Стене поезије” у Мрчајевцима, добитници награде “Повеља Мораве” за 2019. на Међународним сусретима писаца у Београду и Србији – Петрос Голицис из Грчке и Новица Соврлић са Косова и Метохије предложили су братимљење градова у којима лауреати живе – Солуна и Косовске Митровице.
Песници из Грчке, Србије, Италије, Русије, Француске, Румуније, Бугарске, Белорусиј и других земаља су предлог усвојили гласним аплаузом. Према речима Новице Соврлића, песника и председника Друштва књижевника КиМ и потпредседника Удружења књижевника Србије, очекује се да ће овај предлог прихватити и власти у Косовској Митровици и Солуну.
За протеклих 18 година кроз Мрчајевце је прошло 3.250 песника. Године 2007. подигнута је и песничка стена у Илијаку на којој су исписана имена свих добитника, 39 до сада. Од тог броја 21 је домаћих и 18 иностраних песника.

Поетски митинг писаца са КиМ

-Драго ми је да сам позван да примим међународну награду за поезију “Повеља Мораве” од стране Удружења српских писаца. Међународна награда прати објављивање двојезичног издања мојих песама на грчком и српском, под насловом “Привремена кожа / Солун после Одисеја”, коју је превела Марија Пуслојић, рекао је грчки песник Петрос Голицис.
На 6. Међународним сусретима писаца који су трајали недељу дана од 17-24 септембра представљене су бројне књиге међу којима и антологије „Велике српске кратке приче“, одржан је поетски митинг писаца са Косова и Метохије на којем су учествовали песници: Новица Соврлић, Милан Михајловић, Милица Јефтимијевић Лилић, Радомир Стојановић, Мирко Жарић, Весна Томић, Даринка Вучинић и други. Организовани су округли столови у Уружењу књижевника Србије у Француској 7 и друге манифестације. Теме округлих столова су биле: „Националне књижевности и глобализам“ и „Стих као нада, охрабрење и вера“. У оквиру 56. Међународних сусрета писца у Београду у порти манастира Раковица 21. септембра је, после Свете Литургије и одслуженог парастоса српским патријарсима Павлу и Димитрију и руском Алексеју, одржан 9. Међународни сабор духовне поезије, са благословом Патријарха српског Иринеја, а у организацији Књижевног друштва Раковица,

С.Ђукић

Подели на: