Најновије вести

„Повратак исходишту“ у част седам векова манастира Грачанице

Одржан концерт КУД-а Копаоник из Лепосавића у задужбини Илије Коларца у Београду.

 

Културно уметничко друштво “Копаоник” из Лепосавића којим руководи уметнички директор Ђорђе Лакушић, одржало је синоћ (10. октобра) концерт „Повератак ишодишту“ у задужбини Илије Коларца у Београду. Концерт је осмишљен поводом 700 година манастира Грачаница и 700 година од смрти њеног ктитора Стефан а Уроша, Светог краља Милутина Немањића (1253-1321)… Ово је четврти по реду годишњи тематски концерт који је одржан београдској публици.
Извођењу програма у задужбини Илије Коларца у Београду присуствовали су и угледни званичници, епископ рашко-призренски Теодосије, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и Младен Весковић у име Министарства Културе РС.
Мултимедијални наступ поводом јубилеја
Посетиоци Колараца су топлим аплаузима пратили и бодрили двочасовни музички, плесни, глумачки и мултимедијални наступ КУЂа “Копаоник”. Чланови КУЂа Копаоник Лепосавић, одевени у раскошне рустичне средњевековне и народне ношње из других периода, надахнуто су дочарали историјат и значај Грачанице, као и лепоту игара и песама српског народа са Косова и Метохије.
Чуле су се песме “Весели се српски роде”, “Видовдане, мој очињи виде”, “Под гором се шетало девојче”, “Маријо ћеро мори” и друге, а изведене су и игре и песме из Вучитрна, Косова Поља и Русеничког Подгора.
КУД “Копаоник” је на позорници Коларца уручио своје захвалнице за помоћ и подршку српском народу и његовој баштини на КиМ владици Теодосију Шибалићу, Петру Петковићу и Министарству културе Србије, које је представљао Младен Весковић.
“Од срца захваљујемо „Копаонику“ на труду и дивном програму у част великог јубилеја. Векови који су иза нас чине нас поносним као народ и цркву. Ти векови треба да нас учине одговорним за све што смо примили, што данас јесмо и, ако Бог да, шта треба да будемо”, рекао је владика Теодосије. Весковић је у име Министарства обећао да ће “и у будућим годинама испунити дужност и подржавати рад наших сународника на КиМ, још и боље него до сада”. “Вечерас овде у центру Београда као да смо били на КиМ. Ми и јесмо на КиМ, као што смо били вековима и као што ћемо бити”, истакао је Петковић.
Програм концерта “Повратак ишодишту” завршен је појављивањем свих извођача КУД “Копаоник” на позорници Коларца који су са одушевљеним посетиоцима громогласно отпевали песму “Јечам жела Косовка девојка“.
Чувају веру, традицију и национални идентитет
-Наш КУД броји преко 300 чланова, интересовање младих је одлично, радимо на три локалитета Лешак, Сочаница и Лепосавић са више група у зависности од узраста. Новим нараштајима причамо да је Косово и Метохија световска и духовна престоница, срце и душа свеколиког Српског народа. Да нам је задатак да очувамо нашу веру, традицију, културу и национални идентитет да оживимо свест о вредностима наше народне песме да сваку испевану реч разумемо, народне игре, ношње, историју, косовски завет. Причамо им о нашој Старој Србији нашим Светим Немањићима, рекао је за „Јединство“ уметнички директор КУЂа Копаоник Ђорђе Лакушућ. Одржавање концерта “Повратак ишодишту“ КУЂа “Копаоник” у Коларцу помогли су Министарство културе Србије, Канцеларија за КиМ и општина Лепосавић.
КУД “Копаоник” је основан 1998. године у Лепосавићу са циљем очувања традиционалног стваралаштва и културног идентитета српског народа на КиМ. На репертоару има 28 кореографија, а састоји се од музичке, фолклорне и певачке секција, као и радионице за израду народних ношњи. КУД броји преко 300 чланова, а кроз њега је прошло преко 1.600 чланова, и до сада је имао преко 1.500 наступа у Србији и иностранству, у Румунији, Украјини, Грчкој, Италији, Аустрији, Пољској, Турској, Француској, Шпанији, Белгији, Аустралији, Кипру, Јордану, Тунису, Бугарској, Русији и Шведској.
С.Ђукић

Подели на: