Најновије вести

ПОЗЛАЋЕНА СТАТУА РАДИ КОМАЗЕЦ

Највише признање Теслине научне фондације  „Позлаћена статуа“ додељена је Ради  Комазец, новинарки и директорици Панорама –Јединство.

 

 

Дани Николе Тесле 2024.“  у организацији    Теслине научне фондације  Америке и Србије завршени су  донаторском вечером у хотелу Палас у Београду. У прелепом амбијенту  речено је много пригодних речи о дводеценијском раду Фондације на очувању Теслиног наслеђа, спајања људи и ширења енергије мира , баш онако како је то чинио и Тесла.

Након дивних речи о раду Теслине научне фондације додељене су награде  најзаслужнијим на очувању и промоцији лика и дела  Николе Тесле.  Највишим признањем Теслине научне фондације за очување и промоцију лика и дела Николе Тесле, а које предлаже и додељује председник   уручено  је Ради Комазец, новинарки и  директорици „Панорама“ –Јединство.  Рада Комазец је неуморни борац на промоцији и зађтити Теслиног лика и дела.  Годинама уназад  пише дивне репортаже и друге новинске облике о Тесли , одлази у његов завичај, посећује гроб његових родитеља и истински осећа дух Тесле.  Она је иницијатор и покретач  откривања бисте  Николи Тесли у Грачаници  на Косову и Метохији. 

Приликом доделе награде председник Фондације, Личанин Никола Лончар који  45 година живи у Америци није могао да сакрије емоције.   Захваљујући се на  престижној награди   Рада Комазец је   казала да је она само један каменчић и предивном мозаику који се зове Теслина научна фондација  и да је поносна на  све што Фондација  чини.

„ Мудри људи су рекли да је ваше само оно  што Бога ради  дарујете другима, а управо то чини Теслина научна фондација.  Приликом мог боравка у Њујурку на конференцији  предложила сам да се постави спомен – биста у Грачаници на Косову и Метохији и  једногласно су прихватили.  Наш драги Басара  урадио је са пуно љубави Теслу пре него што се преселио у вечност.  Ово што чини Теслина фондација ја називам савремено задужбинарство.  Широм света постављају бисте Николе Тесле  и одужују се и Тесли и српском роду- истакла је Рада Комазец и додала да је још један њен предлог усвојен а то је да се постави спомен биста Николи Тесли у једном малом месту на Зрмањи код Обровца .

С. Јотић              

Подели на: