Најновије вести

Предлог нове политике проширења на столу у Бриселу

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи представиће данас у Бриселу предлог нове методологије политике проширења Европске уније чији је циљ да преговарачки процес са кандидатима за чланство буде јаснији, конзистентнији и предвидљивији.

 

У нацрту документа, у који је увид имао РТС, предлаже се да преговарачка поглавља буду организована у шест тематских целина које би могла да се отварају групно и истовремено.

Нова методологија може да се примени и на Србију без мењања постојећег преговарачког оквира, навела је Европска комисија.

Нова политика проширења обезбедила би снажније механизме позитивног и негативног условљавања држава кандидата.

Земље које добро напредују у неопходним реформама, биће постепено укључиване у појединачне политике ЕУ, програме и тржиште, уз већу финансијску помоћ и улагања.

Са друге стране, Комисија ће бити у могућности да суспендује и заустави преговоре у неким областима или у потпуности, у случају озбиљног и дуготрајног назадовања.

Иницијативу за промену политике проширења Европске уније први је покренуо фрнцуски председник Емануел Макрон, након што је Француска блокирала почетак преговора са Тираном и Скопљем.

Подели на: