Најновије вести

Представа “Крв црвеног петла” премијерно изведена у Грачаници

Представа “Крв црвеног петла” у копродукцији Народног позоришта Приштина са привременим седиштем у Грачаници и Народног позоришта Ниш, изведена је вечерас на великој сцени Дома културе у Грачаници.

 

Представа је рађена по тексту Милоша Латиновића у режији Јоване Томић, а на сцени су је оживели глумци Марко Павловски, Катарина Митић Павловић и Небојша Ђорђевић.

Глумци кажу да је било тешко али и узбудљиво представити овај комад публици, јер је публика на само корак од глумаца, на сцени са њима, чак је на крају забележена и кратка интеракција.

“Први пут радим ову врсту представе и овај приступ игри, тако да ми је било бескрајно узбудљиво. Улога Лауре је доста тешка и потпуна супротност мени, јер све то што она проживљава је јако далеко од мог досадашњег искуства”, истакла је глумица Катарина Митић Павловић.

Вечерашња представа била је специфична јер се ради о психолошком трилеру, који прати наратив главне јунакиње Лауре и све што се дешавало, дешавало се управо на сцени у камерној, интимној атмосфери, скученом простору у ком су заједно и глумци и публика, у двоструком протоку времена. Све то спроведено је захваљујући режисерки Јовани Томић.

“Јована је препознатљива по тој својој редитељској естетици и зато сматрам да је посебна јер има своје виђење позоришта, сцене и текста који ради, и ми смо из тог разлога толико уживали радећи ову представу”, казао је глумац Марко Павловски, који је у представи глумио Хозеа-бармена, који је волео и сваке вечери у шест жељно ишчекивао Лауру и слушао њене исповести.

“Моја улога је била доста захтевна, јер сам константо у неким грчевима и покретима, али када се све то увежба и усвоји то постане део тебе, бар се надам да сам тако и донео улогу”, истакао је Павловски.

Представа “Крв црвеног петла” премијерно је била играна у Народном позоришту у Нишу крајем децембра прошле године, вечерас у Грачаници, а у плану је и Београдска премијера, као и фестивалска гостовања.

“Публика је и у Нишу и у Грачаници одлично прихватила представу, што нас јако радује”, казао је глумац Небојша Ђорђевић.

“Утисци након представе су сјајни зато што је другачије осмишљен простор на коме смо играли у Нишу. Публика је била много ближе тако да смо тиме добили ту интимну, камерну сцену и зато нам је било инспиративно и другачије за играње”, казао је Ђорђевић.

Број места је био ограничен јер је и публика била смештена на сцени, а присутни су своје задовољство овим комадом исказали громогласним аплаузом.

Подели на: