субота, 17. априла 2021. | 07:49

Представљен часопис „Литерарни отисак“

Српски културни клуб Сербика – Гњилане гостовао у цркви Св. Марка у Београд.
– Овај часопис се бори против заборава и за очување идентитета и негује завичајну поезију. Ако кренете ви, језик иде за вама и граница иде за вама, рекла је др Даница Андрејевић

 

Косовски часопис за литературу и збивања „Литерарни отисак“ представљен је у крипти цркве Св Марко у оквиру гостовања Српског културног клуба Сербика – Гњилане које је уприличио старешина цркве отац Трајан Којић. Часопис излази годишње, а овај борј је штампан у новембру прошле године. Главни уредник је Ратко Стоиљковић, а у програму су учествовали отац Трајан Којић, професор др Даница Андрејевић, песници Радивоје Стојковић, Велика Томић, Новица Ђорђевић, Предраг Пешић Шера. Промоцију су уметнички употпунили етно – појци: Љуба Димитријевић – Ренесанса, Маша Цветковић, Анђа Филиповић и драмска уметница Јасмина Стоиљковић.

Завичај је велика обавеза

Двоброј „Литерарног отиска“ 15-16 који је представљен, садржи десет делова под насловима: Наша књижевност, Завичајна поезија и проза, Уз стогодишњицу Велког рата, Из народне ризнице Косовског Поморавља, Из старих књига и рукописа, Из нових књига, Прикази, критике, Из хришћанског живота, Књижевне награде и признања 2016., Из ликовног живота.

Поздрављајући госте отац Трајан Којић је, између осталог, рекао да кад наш народ не може другим средствима да се бори онда то чини пером. Песници сведоче и враћају се умом и рукописом истини и Косову и Метохији. Да ништа није садржано између ових корица већ само име Свете мученице Босиљке Пасјанке па је вредело направити овај број часописа. Св Босиљка Пасјанка је била млада девојка која је сачувала душу а изгубила тело. Девица Босиљка из Пасјана у Косовском Поморављу је канонизована одлуком Св. Архијерејског сабора Српске Православне Цркве од 5. маја 2018. Дирљиве детаље о њеном животу прочитала је глумица Јасмина Стоиљковић која је на даровит начин побудила интересовање публике за овај лик и до краја задржала пажњу слушалаца.

Предање о православном подвигу

„Мученица Босиљка Пасјанка живела је крајем 18. века. Као 18. годишњу девојку у Гњилану, где су је први пут одвели родитељи, отео је неки Арнаутин из Депца. Умрла је тек после мучења, а тек након њене смрти, Турци су дозволили Босиљкиној родбини и Пасјанцима да земне остатке ове свете мученице покупе и сахране поред старе црквице. Они су касније приликом обнове узидани у храм. Предање о православном подвигу и мученичкој смрти свете девојке Босиљке и данас живи у Пасјану и Косовском Поморављу”, пренето је из текста Александра Апостоловског који је објавила „Политика“ 5. маја прошле године.

Професор др Даница Андрејевић је, између осталог, рекла да се овај часопис се бори против заборава и за очување идентитета. Ако кренете ви, језик иде за вама и граница иде за вама. Она је као велики познавалац књижевности и литературе, и као књижевни критичар, посебно истакла значај и квалитет „Литерарног отиска“ и напоменула да ни мало не заостаје за другим часописима ове врсте у Србији. – Овај часопис чува српски језик, и траје десет година, а лакше је објавити десет књига у Београду него једну на Косову, назначила је др Андрејевић. Подсетивши да је духовно – непропадњиво, др Андрејевић је рекла да је завичај велика обавеза. Овај часопис није граничног карактера, а ми смо граничари увек били као простор културе и духовности. Овај часопис негује завичајну поезију.

С. Ђукић
Подели на: