Најновије вести

Преговори Београда и Приштине у Бриселу

У Бриселу се одржава нова рунада дијалога Београда и Приштине. Вучић и Хоти у заједничкој изјави пред почетак састанка нагласили приоритет који дају евроинтеграцијама. Борељ најавио да су теме питања невећинских заједница и решевање финансијских потраживања и имовине. После билатералних сусрета са представницима ЕУ, Вучић и Хоти су се састали уз посредство Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Након билатералних сусрета, Александар Вучић и Авдулах Хоти су се састали са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком.

Састанци се одржавају по већ познатом методу. Најпре се одржавају одвојени билатерални састанци представника ЕУ са обе стране, а затим ће уследити заједнички тројни састанак, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Александар Вучић се састао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потврдили су шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу да дају највећи приоритет европским интеграцијама и наставку дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, речено је Европској служби за спољне послове.

Пред данашњи наставак дијалога, Европска служба за спољне послове је саопштила да су се Вућић и Хоти у заједничкој изјави обавезали и да удвоструче своје напоре како би осигурали даље усклађивање са ЕУ у складу са преузетим обавезама.

“У том погледу, недавно договорени документи у Вашингтону, надовезујући се на претходне обавезе које су две стране преузеле у вези са дијалогом, могли би пружити користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа”, наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Борељ: Осетљиве и битне теме
Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борељ најавио је да ће се састанку на високом нивоу разговарати о важним темама невећинских заједница и решавању међусобних финансијских потраживања и питања имовине.

“Обе теме су врло осетљиве и битне за будуће односе Србије и Косова и за свакодневни живот грађана”, поручио је Борељ.

Жосеп Бореа је у снимљеној изјави пред почетак треће рунде обновљеног бриселског дијалога поздравио заједничку изјаву у којој обе стране потврђују да “придају ЕУ интеграцијама највиши приоритет”.

“Наравно да се њихове позиције разликују, али овде су да нађу заједничко тло и да, кроз решавање свих отворених питања, раде на постизању свеобухватне нормализације односа”, закључио је Борељ.

Он додаје да су експертски тимови Београда и Приштине током лета радили на питањима несталих, расељених и економским односима.

“Ови разговори нису увек лаки. Драго ми је да видим посвећеност и поштовање са обе стране”, каже Борељ.

Подели на: