Најновије вести

Премијера представе ”Сумњиво лице”

Народно позориште Приштина-Грачаница

 

У Дому културе „Грачаница” премијерно је изведена представа „Сумњиво лице“, Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници у режији Милана Нешковића.
„Сумњиво лице“, Бранислава Нушића, спада у класике домаће драме и доживело је огроман број извођења до сада. Тема овог комада су људи на власти који се нису много бавили својим образовањем, иако се налазе на важним позицијама и који су спремни на све како би испунили своје циљеве. Само што у овој представи то више нису чиновници са краја 19. века, ово су наши савременици још подлији, суровији и опакији.
-Шта је другачије овог пута? Пре свега одлучили смо се да назив комада благо модификујемо у „Сумљиво лице“, с обзиром да јунаци константно погрешно изговарају ту реч, наравно без свести да је говоре неисправно, као и многе друге речи. То је само један од знакова који нам показује да се ради о људима који се нису много бавили својим образовањем, иако се налазе на важним позицијама у локалној власти, рекао је редитељ представе уочи премијер и додао:
Нушић их је већ поставио јасно као корумпиране, подлаце, који су спремни на све како би испунили своје циљеве. Само што у овој представи то више нису чиновници из Обреновићеве власти, ово су наши савременици и још су суровији. И даље им се смејемо, али тај смех на крају оставља и дозу горчине кад шватимо да се ништа није променило за 100 и више година. Можда смо тога свесни, можда не, али није с горег да се тога повремено присетимо. Можда се у наредних 100 година нешто промени, а можда само неко треба да угаси светло.
На крају представе реакција публике је била бурна и задовољни су били и они и глумци који су их кроз исту водили.
Премијера је изведена уз поштовање свих мера за сузбијање коронавируса.

М.Ч.

Подели на: