Најновије вести

Прича за узраст од седам до 77 година

Премијера представе ”Сирано” Приштинског позоришта.

 

Премијера представе “Сирано” Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, аутора Игора Бојовића у режији Ненада Тодоровића, окупила је у Дому културе у Грачаници гледаоце узраста од седам до 77 година. Аплауз и овације којима су на крају представе награђени глумци на сцени најбољи су показатељ да се представа допала баш свима, без обзира на узраст.
Сирано, Шизела, Роксана, Лепи Кристијан и Гроф де Плиш вешто су провели гледаоце кроз љубавни заплет ове маестралне приче Едмонда Ростана, која носи поруку да није важно како неко изгледа већ какав је човек. Прича је испричана на духовит начин а кроз њу се провлаче елементи мјузикла. Редитељ Ненад Тодоровића каже да су одлучили да направе, можда и мало дрско, комад који ће у салу заједно довести децу и родитеље.
-Сви они на истом месту, са истом пажњом и са истим разумевањем знакова, рекао је Тодоровић.
Текстописац Игор Бојовић казао је да му је драго што је поново део Приштинског позоришта и да се нада да ће представа ”Сирано” имати дуг позоришни живот.
-Када бих морао да кажем који је мој омиљени комад, без много размишљања одговорио бих “Сирано де Бержерак”, Едмона Ростана. Ово дело, које представља основу мог целокупног рада, кад је реч о драмским текстовима за децу, (поред Шекспира, бајки, десетерца, осмерца и епске поезије) непресушни је извор моје инспирације. Моја намера у представи није била да досегнем висине и дубине Едмона Ростана, већ да ово дело приближим деци и свом детињству када сам се са њим први пут и сусрео., рекао је Бојовић и додао да је изузетно задовољан како је реаговала публика у Грачаници.
Београдски глумац Александар Глигорић играо је носатог мускетара Сирана и каже да се мало плашио како ће због своје физиономије бити прихваћен код најмлађих гледалаца.
-Чини ми се да је представа праћена са пуно пажње и да се деца нису плашила. Изненађен сам, све време је била тишина и осетио сам то на сцени, да публика све време гледа, рекао на након представе Глигорић.
Лик лепе Роксане у представи тумачи Милица Мајсторовић која није крила одушевљење што је представа одлично прихваћена, што су сви били срећни и насмејани.
– Живимо у свету где се много полаже на сполашњем изгледу и где сви морамо да изгледамо савршено. Ово је пак прича о човеку који има једну физичку ману, али који фантастично пише поезију која се допада свакој жени. Његови стихови су толико добри да лепа девојка занемарује његову ману и заљубљује се у њега, у његову душу, рекла је Милица Мајсторовић,
Након Грачанице представу ”Сирано” одгледала су деца и њигови родитељи у Зубином Потоку.
Поред поменутих глумаца у представи још играју: Шизела – Александра Цуцић / Тамара Томановић, Гроф де Плиш – Страхиња Бичанин, Лепи Кристијан – Никола Ђорђевић

М.Ч.

Подели на: