Најновије вести

Приказ српске литературе на КиМ у последњих 30 година

Одржана промиције књиге Ђорђа Јевтића ”Сведочења и тумачења”у издању УНИД”Панорама –Јединство”

 

У Дом културе у Грачаници одржана је промоција књиге „Сведочења и тумачења“ аутора Ђорђа Јевтића. У њој је укупно представљено 55 дела 37 косовскометохијских аутора. Како се у неким есејима и приказима укратко спомињу бројни други аутори и посредно укратко приказују њихова дела, може се рећи да ова књига указује на још десетине дела и њихових аутора. Кроз литерарне приказе и есејистичку анализу, али и путем прецизних документаристичких указивања, ова књига и сама твори својеврсну косовскометохијску фреску, осликану разнобојним и разнородниим језичким, стилским, песничким, метафоричним мозаицима, као и документарним упозорењима аутора приказаних дела.
О књизи, чију су промоцију организовали грачанички Дом културе и Удружење новинара Србије на Косову и Метохији, говорили су рецензенти Рада Комазец, директор УНИД”Панорама-Јединство”, у чијем је издању поменута књига штампана, проф. др Драгомир Костић и аутор.
Говорећи о књизи„Сведочења и тумачења“ Ђорђа Јевтића, рецензент Рада Комазец нагласила је да су посвећеност, таленат и марљиви рад аутора резултирали књигом која даје обухватан приказ српске националне литературе на Косову и Метохији у последњих 30 година.
-Сажео је Јевтић ствараоце на једном месту дајући свој допринос и печат у књизи о књигама. Он је у епицентру драматичних збивања на Косову и Метохији и у његову меморију су се неизбрисиво и незаборавно уткали још од малих ногу очаји, чемери, тегоба косовског човека, па је лакше из таквог стуба сећања разумети и обрадити књижевна дела о којима аутор пише у књизи ”Сведочења и тумачења”. Заправо, он је и сам сведок и тумач косовске драме, казала је Комазец.
Проф. др Драгомир Костић, рецензент књиге, казао је да пун назив књиге Ђорђа Јевтића гласи: Сведочења и тумачења, прикази и есеји и да је она објављена у чувеној библиотеци Обележја која истрајава и опстаје захваљујући Ради Комазец, директорици ”Панораме-Јединство”, да је упркос свим ломовима библиотека покренута у срећно време заједничког живота Срба и Албанаца на простору КиМ и успешно се одржала до данас.
-Осим уводног текста ”Страх као кочница и као стваралачки потенцијал” књига садржи две велика поглавља: Стварност преточена у литературу и Српска документаристика на Косову и Метохији. У првом делу говори се о литератури а у другом о свему осталом. У том другом делу, истиче се говор о поновљеном издању чувене књиге ”Косово” Атанасија Урошевића, нашег најчувенијег етнографа и ”Моје Косово”, најпознатијег учитеља и свештеника у Липљану Дене Дебељковића, рекао је Костић.
Аутор књиге, Ђорђе Јевтић, упознао је госте на промоцији са својом новом књигом објашњавајући да су у њој представљени романи, збирке приповедака, хрестоматије, зборници, збирке песама, књиге путописи, хронике градова, села и школа, књиге репортерских записа и аутентичних, живих сведочења људи и истраживача, као својеврсних бележника о трагичним дешавањима на Косову и Метохији.

М.Ч.

 

Подели на: