петак, 17. фебруара 2023. | 02:40
Најновије вести

Прикупљен приход од продаје намењен обнови Љевишке

Промоција антологије песама о Љевишкој Радмиле Кнежевић и Леле Марковић на Чукарици

 

 

Свечано представљање збирке песама атологијског типа „Богородица Љевишка у песмама“ приређивача Радмиле Кнежевић и Леле Марковић, одржано је у Малој сали КЦ “Чукарица” у Београду, а претходно и у манастиру Фенек у близини Јакова у Сурчину, недалеко од Београда.
У програму су, поред приређивача и песника учествовали и Миодраг Ракочевић, драмски уметник, проф. др Јелена Павличић Шарић, историчарка уметности, Маријана Пилиповић, песникиња, Милица Досковић, чланица хора опере Српског народног позоришта из Новог Сада и вокална солисткиња и ансамбл „Родионов“, Ранко Шемић, естрадни уметник и Ансамбл „Свети цар Давид“. Програм је водила Мирјна Пилиповић. Своје стихове су говорили Радомир Андрић, Иван Лаловић, Биљана Живковић, Светлана Митић, Милутин Дабетић, Јован Бундало, Ђорђе Чукаловић, Љиљана Несторовић, Мирјана Пилиповић.
Приређивачи књиге Лела Марковић и Радмила Кнежевић су благослов за ову књигу добиле од оца Ђорђа Стефановића, старешине цркве, који је написао и предговор.
У књизи су заступљени радови 91 аутора. Својим песмама, познати као и мање познати писци, уткали су себе, своју љубав и жељу за трајање и очување ове задужбине краља Милутина из 14.века у заједничкој молитви кроз стихове.
Звона Љевишке присутна су и у бићу и поетском стварању судије и песникиње Наде Хаџи-Перић из Призрена, која такође пише поезију и претаче своја тужна сећања у књиге која овом приликом није могла да дође али је поручила:
-Љевишку треба да обиђе сваки Србин, поготову сада када од летос звона Богородице Љевишке позивају на литургију. Богородица Љевишка чува све нас и она је ту да чува наше Косово и Метохију, наш Призрен и да чува све нас који смо далеко од ње, рекла је она.
У књизи песама о Љевишкој Иван Степанович Јастребов подсећа на време Немањића, када су се градиле многе задужбине.
У овој збирци налазе се изузетно вредне антологијске песме. Удружене, све песме су постале заједничка молитва за трајање ове светиње. Мало се цркава може похвалити оволиким бројем песника које је инспирисала кроз векове и који су јој посветили своје стихове. Ова књига је под кров својих корица окупила песнике, донаторе, пренумеранте, фотографе и све друге који су, свесни значаја ове светиње, дали свој допринос настанку ове књиге. На овој промоцији као и у манастиру Фенек прикупљен је значајн износ прихода од продаје књиге намењен обнови Цркве Богородице Љевишке.
 Славица Ђукић

Подели на: