Најновије вести

Приштински универзитет: Позив цивилизованом свету да устане против дискриминаторних одлука Приштине

Уколико дискриминаторна одлука Приштине о укидању платног промета остане на снази то би угрозило опстанак Универзитета али и читавог српског народа на Косову и Метохији, наводи се у изјави руководства Универзитета

Са ванредне седнице Ректорског колегијума, руководсво Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, упозорило је данас да уколико дискриминаторна одлука Приштине о укидању платног промета остане на снази то би угрозило опстанак Универзитета  али и читавог српског народа на Косову и Метохији.
Они су позвали, како се наводи у изјави са ректорског колегијума, читав цивилизовани свет да мора да устане против тога.
– Шодно томе тражимо реакцију демократског и цивилизованог света. Примена одлуке о укидању динара води у егзодус и нестанак нашег народа пред очима света- казао је на конференцији за новинаре ректор Универзитета у Приштини проф. др Небојша Арсић,
У изјави ректорског колегијума се наводи да је Универзитет стуб опстанка српског народа на Косову и Метохији и да  је као државна  институција један од највећих послодаваца у нашој  покрајини.
–  У оквиру Универзитета, на 10 факултета и три нивоа студија, образовање стиче око 9000 студената и ради и оставрује приход 1123 запоселних лица. Универзитет је увек делио судбину народа па је као и 200 хиљада Срба прогнан из Приштине. Од тада ово су најтежа времена за нас и за наше студенте. Одлуком  о укидању динара, односно платног промета настоји се да институције српског народа које пружају услуге образовања, здравства, социјалне заштите и културе буду угашене- наводи се у изјави.
Руководство Приштинског универзитета подсећа да је је средином прошле године нелегитимни градоначелним општине Северна Митровица зауставио  градњу зграде универзитеат.
– То показује да неком смета образовање високостручних кадрова . Где то још постоји да се политичком одлуком забрањује унапређење услова за рад студената и наставника. Такође, подсећамо да сваки уписни рок прате проблеми које изазивају институције из Приштине, чиме се покушава да се студенти одврате од уписа на наш Универзитет- стоји у изјави.
Додаје се да  се овде се ради о функционисању институције која нема алтернативу и која успешно опстаје у немогућим условима.
На крају се наводи да  подржавају одлуку државног руководства, председника и Владе Србије да се пред Саветом безбедности уједињених нација расправља о овом питању.
С.К.
Подели на: