петак, 07. маја 2021. | 15:21

Продавнице су добро снабдевене затеченом робом из залиха

Снабдевеност у Лепосавићу након забране уласка српске робе је за сада добра. Почела је друга недеља блокаде на робу која је стизала из централне Србије и БиХ на простор Косова и Метохије, а продавнице на крајњем северу Косова и Метохије у Лепосавићу, Лешку и Сочаницу, увидом на терену, су ипак добро снабдевене робом која је раније набављена.

 

Продавнице на подручју општине Лепосавић за сада одолевају несташицама, али ако овакво стање потраје залихе робе ће се брзо потрошити, оцена је трговаца на северу Косова и Метохије, који су упућени на робу која је стизала из централне Србије преко административног прелаза Јариње, и на коју су овдашњи потрошачи навикли. На административном прелазу сада нема гужве која је до пре увођења ових неразумних такса, била уобичајена. Драстично је смањен промет, а редовно и без промена одвија се само путнички саобраћај. Некада је овде дневно на царињење робе и прелаз чекало од осамдесет до сто камиона, а сада прелазе само ретки камиони који не подлежу таксама од сто посто, које је увела приштинска администрација, или се налазе у транзиту кроз Србију.

Почетак друге недеље је како се становништво на Косову и Метохију суочава са оваквим околностима у којима нема нормалне трговине. Сви трговци иако располажу још извесним залихама, забринути су као и цео народ који јсвакодневно на митинзима у Косовској Митровици.

Увидом на терену, може се рећи да су продавнице још добро снабдевене, дацене нису мењане. Хлеб и млеко, које је традиционално у великој мери стизало из пекара и млекара из Рашке, сада не стиже, а трговци су упућени на овдашњу робу. Цена хлеба је непромењена и векна кошта 45 динара, а у радњама је углавном дуготрајно млеко из залиха по старим ценама.Ситуација са лековима је знатно тежа. И пре увођења ових такси , овдашњипацијенти били су принуђени да лекове на рецепте набављају у апотекама у Рашки или Новом Пазару. Тако је и сада. Овдашње апотеке у државној својини су празне, а приватне су још увек добро снабдевене лековима.

Што се тиче грајања, у школама и вртићима на подручју ове општине, за сада је уредно. Мирјана Бараћ, директорица ОШ Лепосавић, казала нам је да су на време обезбедили потребне количине огрева, тако да већих проблема не би требало да буде. За сада има и свих врста горива на пумпама, тако да се саобраћај несметано одвија. У Лепосавићу раде три факултета и две Високе школе, као и Средња пољопривредна школа Приштина, која је дислоцирана у Лешку и ученици и студенти у великом броју из централне Србије путују на наставу, али за сада већих проблема у одвијању путничког саобраћаја нема.

В. Вукојевић
Подели на: