Најновије вести

Продубљивање кризе

Зоран Тодић председник Привременог органа општине Лепосавић реаговао је поводом одлуке Владе у Приштини да без знања локалног становништва и органа власти заузима земљиште на северу Косова и Метохије у општини Лепосавић, истакавши да је ово једнострани чин експропријације, и нова репресија над нашим народом.

 

 

Из медија смо сазнали да је на делу продубљивање кризе на северу Косова и Метохије, а реч је о одлуци из Приштине о експропријацији земљишта у катастарским општинама Лешак и Дрен на подручју општине Лепосавић ради изградње инфраструктурних објеката, како то они кажу. Имамо искуство од прошле године када је на исти начин без знања локалног становништва и органа власти заузето локално земљиште и на том земљишту су подигнуте полицијско-војне базе, казао је Тодић.
Свакако да све ово додатно подиже кризу и тензије на северу Покрајине након краткотрајног затишја након празника који су прошли.
-До пред крај прошле године имали смо велику кризу, када су путеви били блокирани, а ови најновији потези власти у Приштини изнова продубљују кризу и изазивају узнемиреност и тензије код становништва, не само у Лепосавићу, већ код становништва и у остале три општине на северу Косова и Метохије. Овдашње становништво је за мир и суживот са комшијама Албанцима, али се противи одлукама које стиже од Куртија и његове владе.
Општина Лепосавић је најсевернија косметска Општина, по пространству спада у ред већих Општина на КиМ, са три урбана насеља и седамдесет и два села у долини реке Ибра и на падинама Копаоника и Рогозне. Уз то поседује и тридесет три катастарске општине. По одлуци из приштине нејасно је о којим катастарских парцелама за експропријацији је реч, а наведено је да су оне на крајњем северу у селу Дрен и насељу Лешак. В. В.

Подели на: