Најновије вести

Програм НДХ остварен је у „Олуји”

 У време „Олује” Хрвате и Хрватску, у етничком чишћењу Срба, није помогла само Немачка већ и САД и неке друге западне силе. Због тога је „програм НДХ” добрим делом остварен за четири дана. Ми смо жртве геополитичког положаја и интереса великих западних сила које нам нису наклоњене. Не очекујем од Хрвата и хрватске политике било какве промене на боље у односу на Србе. У Хрватској су тешко поражене снаге које су биле у извесним историјским тренуцима спремне на коректну сарадњу и на добре односе са Србима. Нема наде да ће те поражене снаге у Хрватској у догледно време ојачати – рекао је академик Василије Крестић

У Другом светском рату Хрвати су извршили геноцид над српским народом на територији квислиншке творевине Независне Државе Хрватске. Уместо покајања и катарзе, деведесетих су наставили тамо где су заустављени 1945. године. О историјском континуитету хрватских злочина над Србима на питања „Јединство” одговорио је врсни познавалац вишевековних српско-хрватских односа, политичке историје, историје друштва и друштвених покрета, историчар и академик САНУ Василије Крестић. зДа ли су корене идеологије и злочина за хрватску акцију „Олуја” зачели Миле Будак и Анте Павелић или још раније Анте Старчевић и његова Странка права? Идеолошки корени злочина за хрватску акцију „Олуја” веома су дубоки, далеко су дубљи од времена усташких злочинаца Мила Будака и Анте Павелића и прваша Анте Старчевића. Читаоци вашег листа, који су заинтересовани за то питање, одговоре могу наћи у мојој књизи под насловом „Геноцидом до велике Хрватске”.

  • У каквој су вези савезници такозване Независне Државе Хрватске и савезници Хрватске у рату деведесетих, односно каква је улога усташких савезника у Другом светском рату за злочин и етничко чишћење српског народа у „Олуји” ?

Главни савезник усташкој Независној Држави Хрватској била је Хитлерова нацистичка Немачка. И у време „Олује” Немачка је била главни савезник Хрватске, али су се њој, у етничком чишћењу Срба, прикључиле Сједињене Државе Америке.

  • Да ли су за решење српског питања у Независној Држави Хрватској по тројном принципу (убијања, протеривања и покатоличења) усташке вође имале подршку и „благослов” Римокатоличке цркве и загребачког надбискупа Алојзија Степинца?

Многи су докази да су усташе биле у тесној вези с Римокатоличком црквом, да им је та црква била моћна духовна подршка, и да је у свему томе значајну улогу, још од времена када је био коадјутор, имао надбискуп Степинац. Бројне доказе о свему томе изнео је у својој књизи „Магнум цримен” академик Виктор Новак.

  • Како се десило да програм НДХ за четири године, и поред језивих злочина над Србима, не буде реализован а тај исти програм се реализује крајем 20. века акцијом „Олуја” за четири дана?

Усташки програм уништења Срба путем геноцида није успео зато што су Немци и Немачка у рату доживели слом. Заједно са њима била је поражена и усташка држава. У време „Олује” Хрвате и Хрватску, у етничком чишћењу Срба, није помогла само Немачка већ и САД и неке друге западне силе. Због тога је „програм НДХ” добрим делом остварен за четири дана.

  • Зашто се код Срба у толикој мери укоренио комунизам, зашто су Срби југоносталгичари и зашто добар део српских интелектуалаца има комплекс од Хрвата и других народа у окружењу?

Ово Ваше питање захтева подуже објашњење. Покушаћу да одговорим што краће и једноставније. Прво, не мислим да се комунизам код Срба укоренио. Он их је само добро захватио и то зато што је комунистичка пропаганда била добро организована, што је комунизам наметнут силом, и што је, очигледно, у српском друштву било услова за његово прихватање и ширење. Југословенска идеја код Срба дуго је негована. Она је постепено продирала и захватала српско друштво јер је наметано од самог врха и у време прве и друге Југославије. Југословенство код Срба промовисале су најумније и најугледније српске главе (Јован Скерлић, Слободан Јовановић, Јован Цвијић, Јован Жујовић, браћа Поповићи). Југославија као држава за Србе расуте на широком јужнословенском простору чинило се као најбоље и најприхватљивије решење. Ја не знам колико су Срби данас остали везани за југословенство, колико је то само нека жал за неоствареним политичким идеалима, због преваре и подвале које су доживели од својих саплеменика. Нисам сигуран у то да, како Ви кажете, „добар део српских интелектуалаца има комплекс од Хрвата и других народа у окружењу”. Ја бих рекао да је то један танак слој веома грлатих и с разних страна, не само морално, већ и материјално подржаваних личности. Код неких је у питању недовољно познавање чињеница. Код других је у питању морал. Код трећих одсуство националног и патриотског осећања.

  • Како се десило да искључиви и највећи комунисти деведесетих преко ноћи постану европејци и демократе, а искреног патриоту сматрају некултурним примитивцем и нижим од себе ?

Комунисти су, по правилу, били лишени националног осећања. Били су интернационалисти. Због тога њима није било тешко да се од интернационалиста преко ноћи преобрате у глобалисте, у европејце и демократе, и да истинске патриоте сматрају некултурним примитивцима. з Како смо дошли у ситуацију да будемо етнички очишћени из Хрватске, Федерације БиХ и Косова и Метохије, а истовремено будемо оптужени за геноцид? Морамо бити свесни да у такву ситуацију нисмо запали нашом кривицом, неким нашим чињењем или не чињењем. Ми смо жртве геополитичког положаја и интереса великих западних сила које нам нису наклоњене.

  • Како објашњавате чињеницу да поједини историчари у Србији умањују жртве геноцида у НДХ, а поједини српски интелектуалци за ратове деведесетих оптужују искључиво Србе?

Мало је историчара који умањују број жртава почињених у геноциду у НДХ. Међу њима има оних који и не заслужују назив историчара, јер немају истинска научна дела. Али има и оних који имају научне радове али су спремни да се поигравају оним чиме није часно да се поиграва. Без истинских доказа, игнорисањем читавог низа значајних изворних података о броју жртава, простим нагађањем, или неким математичким радњама, које су чиста импровизација, смањују број убијених. Тиме се они налазе на истим позицијама на којима је број жртава у Јасеновцу и у читавој НДХ избројао Фрањо Туђман. Тако се приближавају и додворавају Хрватима, јавно исказују да су спремни са њима да сарађују жртвујући постојеће прворазредне историјске изворе и истине о стравичним злочинима. У сваком случају смањивање броја жртава без доказа није часно и морално, као што није морално ни било какво увећавање жртава без проверених научних доказа.

  • Хрвати су побили породицу Николе Тесле, два пута палили и рушили цркву у којој се крстио , запалили родну кућу, минирали споменик, као и надгробне споменике Теслиних родитеља деведесетих у Госпићу. И поред свега отимају нам Теслу. Да ли су заказали Срби као народ, али и Српска православна црква?

У неким својим радовима више пута сам објаснио по ком основу Хрвати својатају Теслу. То ћу укратко поновити. Проглашавање Тесле за Хрвата у најнепосреднијој је вези с хрватским државним правом и постулатима тог права. У намери да од вишенационалне Хрватске створе етнички чисту и што већу државу, хрватски политичари друге половине деветнаестог и почетка двадесетог века, попут мађарских политичара тог времена у Угарској, изједначавали су земљу (државну територију) с народом. Ако је земља (држава) била хрватска, и народ који ту земљу насељава, без обзира на његову етничку припадност, у политичком или, како бисмо данас рекли, конститутивном смислу, био је народ хрватски. Овај принцип, „чија земља, онога и нација”, преиначено је гесло европског феудално- -сталешког друштва када је владало правило „чија земља, онога и вера”. Смисао и циљ оживљавања преживелих сталешких постулата у грађанском периоду после револуције 1848/49. године до наших дана јесте да се по сваку цену, милом и силом, изврши хрватизација нехрватског живља у Хрватској. С том намером српска нација и српско име у свим његовим појавним облицима у Хрватској систематски су поништавани, брисани, деструисани и забрањивани. Сви Срби у Хрватској су се тој национално искључивој шовинистичкој политици морали приклонити или јој се уклонити. У сваком случају, Срба у Хрватској није могло, нити смело бити. Из тих разлога Никола Тесла није и не може, по хрватском шватању, које је утемељено на хрватском државном праву, бити Србин, већ Хрват, и то не српске православне, већ само православне вере. У оваквој политичкој идеологији, која је и данас актуелна у Хрватској, налазе се корени геноцида. Иначе не мислим да су у свим неподобним случајевима, које сте наређали, а које су починили Хрвати, заказали Срби као народ и Српска православна црква. У свим тим случајевима Хрвати су се представили у правом светлу. Србима то треба да буде јасна порука с ким имају посла, шта од Хрвата могу очекивати и како се са њима у свим случајевима ваља опходити.

  • У Републици Хрватској, чланици ЕУ, српски народ је и даље потпуно обесправљен, а за злочине у „Олуји” нико није одговарао. Како видите у будућности однос Срба и Хрвата?

Не очекујем од Хрвата и хрватске политике било какве промене на боље у односу на Србе. У Хрватској су тешко поражене снаге које су биле у извесним историјским тренуцима спремне на коректну сарадњу и на добре односе са Србима. Нема наде да ће те поражене снаге у Хрватској у догледно време ојачати. У Хрватској су на политичкој сцени они који настављају традиције прваша, франковаца и усташа. У таквој држави Србима нема и неће бити места. Због тога с Хрватском, као суседном земљом, треба одржвати односе без било каквог попуштања, без било каквих илузија, у строгом реципроцитету. Р. Комазец

Подели на: