Најновије вести

Промотери српског културног наслеђа

Наступ КУД ”Копоаоник ” из Лепосавића на манифестацији Трг ћирилице у Херцег Новом

Иако је доводјена у питање организација манифестације Трг ћирилице у Херцег Новом , због актуелне ситуације са Корона вирусом, ове године ипак је одржан седми пут за редом Трг ћирилице, а на њему, измедју осталих, учествовали су и членови Културно уметничког друштва ”Копоаоник” из Лепосавића.
Лепосавић, 27. Августа- Осам дана трајала је манифестација Трг ћирилице у Херцег Новом , која је окупила бројне званичнике и представнике СПЦ, а у културно- уметничком делу програма, публици у овом граду на Јадрану представили су се и чланови Културно уметничког друштва ”Копаоник”. Уметнички директрор и кореограф КУД ”Копоаоник”, пренео нам је атмосферу из Херцег Новог, уз напомену да је наступ КУД из Лепосавића био величанствен и поздрављен дуготрајним аплаузом.
– Трг ћирилице се ове године одржао на више локација у Херцег Новом, Цетињу, Подгорици и Манастиру Морача и програм је знатно редукован у односу на раније године, али по речима организатора ипак је настављена ова манифестација, јер како су рекли, култура и традиција оплемењује дух, и руководјени тиме, манифестација није изостала због Корона вируса, каже Дјордје Лакушић, уз напомену да су се овде осећали као добродошли.
КУД ”Копаоник”, основан је у Лепосавићу 1998. Године и у ових двадсет две године постојања био је прави промотер културног идентитета српског народа на Косову и Метохији. Гостовали су широм наше земље и обишли све континенте проносећи фолклор игру и песму са Косова и Метохије. Тренутно у њиховом програму су двадсет осам кореографија, а у Херцег Новом представили су се играма из Приштине, Косовског Поморавља, а представиле су се и певачке групе КУЂа.
-Срдачно смо поздрављени од стране организатора, чији је слоган ове године био ” У имену божјем суд и правда”, чувеној мисли Петра Цетинског. Најпре је све присутне госте поздравио председник општине Херцег Нови Стеван Катић, а представио се и хор Свети Сава који је прошле године обележио 80 година постојања, каже Лакушић.
КУД ”Копаоник” из Лепосавића, који је ранијих година организовао Госојински сабор у Лепосавићу, смотру фолклора медјународног карактера, ове године ове манифестације неће бити, али чланови КУД настављају своју мисију неговања народне традиције и обичаја кроз своје секције и уметничку радионицу израде народних ношњи, чекајући неко боље време и наступе. В.В.

Подели на: