Најновије вести

Прослављена храмовна слава

У цркви Свети Сава у јужном делу Косовске Митровице

 

 

У јужном делу Косовске Митровице у цркви Светога Саве, уз присуство мноштво верника, светом литургијом, уз пратњу Црквеног хора „Бранислав Нушић“ и сечењем славског колача, у недељу 19. маја, свечано је прославаљена храмовна слава – Пренос моштију првог српског архиепископа Светог Саве.

Литургију је служио старешина цркве Светог Саве – свештеник Ненад Стојановић уз саслуживање свештеника Бранислава Дикића и сестримства Епархије рашко призренске.

Честитајући црквену славу Митровчанима, отац Ненад Стојановић је у беседи после литургије и резања славског колача истако: – Од 1955. године, по благослову тадашњег владике рашко-призренског господина Владимира, Црква Светог Саве у Косовској Митровици, као главну славу слави Пренос моштију Светог Саве, а остало је по старом да славимо и 27. јануара. Пренос моштију првог српског архиепсикопа Светог Саве прославаља се увек 19. маја, већ 787 година, од 1237. године, у знак сећања на догађај када су мошти Светог Саве пренете из Трнова у Бугарској, где је преминуо, у манастир Милешево.

Домаћини славе ове године били су Мирко и Катарина Аксентијевић и Татјана Марић, а за следећу годину су домаћини Слађан Јокић и Тамара Вукомановић.

Иначе, црква Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице саматра се једном од најлеших градских цркава у Србији. Градња цркве је почела 4. августа 1896. године а под кров је стављена 1909. године. Црква је коначно завршена 1921. године када је те године, 17. јула и освештена.

Храм Светог Саве у Косовској Митровици грађен је по пројекту Андре Стевановића, професора Београдског универзитета који је пројектовао и зграду Српске академије наука и Народног музеја у Београду.

Од септембра 2015. године , после 11 година од мартовског погрома када је храм спаљен а свештенство протерано, у храм се вратио свештеник Саша Митровић са супругом. Прву литургију након делимично обновљеног храма , на Васкрс 2010. године служили су владика Атанасије, као бивши администратор Епархије Рашко – призренске и садашњи владика ове епархије Теодосије. Цркву данас обезбеђује даноноћно косовска полиција.

Свештеничка породица оца Ненада Стојановића је једина српска породица данас која живи у јужном делу Косовске Митровице.

З.Влашковић

Подели на: