Најновије вести

Публика у Грачаници уживала у “Царским гласовима”

У Дому културе “Грачаница” синоћ је одржан први део Фестивала изворних песама у част Јордана Николића и Маре Ђорђевић – “Царски гласови“. Други део ће бити одржан у Београду 23. марта.

 

Фестивал изворних песама је организован од стране Удружења естрадних уметника и извођача Косова и Дома културе „Грачаница“.

Млади вокални солисти КиМ који чувају и негују традицију изворне песме, на Фестивалу су се представили у извођењу песама, како Јордана Николића и Маре Ђорђевић који су читав живот били одани косовскометохијском мелосу, тако и песмама које су записивали етномузиколози на просторима Косова и Метохије.

Директор Фестивала изворних песама Златко Стојановић је казао да су припреме трајале око три месеца.

“Почео сам да певам као седмогодишњак, имао сам ту срећу да будем са Јорданом Николићем и Маром Ђорђевић и једноставно сам осећао обавезу, и моралну и људску, али и као професионалац у свету музке да организујем Фестивал. Мислим да је ово мали део онога што Јордан и Мара заслужују”, казао је Стојановић.

Други део Фестивала изворних песама биће одржан у Београду, 23. Марта у Центру за културу “Влада Дивљан”.

Фестивалу је претходила аудиција на којој су одабрани извођачи из различитих крајева на Косову.

“Заиста сам се пријатно изненадила када сам видела да је било онолико заинтересованих, аудиција је протекла у најбољем реду. Ево завршио се први део Фестивала, други ће бити у Београду, тако да су очекивања велика”, казала је Миљана Славић из Лепине.

“Била ми је част да се појавим на овом Фестивалу, дала сам све од себе. Видећемо како ће у Београду бити”, рекла је Емилија Ђокић из Лапљег Села.

Уредник музичког програм РТС-а Мирјана Дробац осврнула се на биографију Јордана Николића и Маре Ђорђевић.

“Сигурна сам да ниједна реч, реченица или изречена мисао неће довољно добро и истинито дочарати колико су ови солисти били драгоцени за очување српске музике поникле на тлу Косова. Иако су у једном периоду били савременици, Мара и Јордан су се разликовали у начину извођења песме. Марина песма носила је дух традиционалног, оног искосног које су генерације жена пре ње преносиле. Јордан је дух старосрпског поете наследио рођењем у граду Призрену”, истакла је Мирјана Дробац.

Концерт је био хуманитарног карактера, а публика је уживала у лепоти изворних песама.

“Отићи ћу одавде пуног срца, пуне душе. Не знам које речи могу да употребим за лепоту коју сам имао прилике да доживим”.

“Фантастичан концерт. Нисам ни сумњала у све оно што Златко Стојановић организује. Он је наш познати музичар, уметник који одлично познаје музику и културу свог народа”.

Гости фестивала били су: Раша Павловић, Ранко Шемић, Јелена Спирић, Марија Перић и Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Приштина.

Све њих је пратио Народни ансамбл РТС-а, под управом Синише Вићентијевића.

Покровитељ Фестивала је Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије.

Фестивал помогли: Скупштина града Приштине, Општина Грачаница, Савез и Синдикат естрадних уметника и извођача Србије, Удружење жена „Авенија“ – Лапље Село, Центар за културу „Влада Дивљан“ – Београд, Привредна комора Србије, ЈП Електрокосмет – Приштина, Синдикат ЈППК Косово – Обилић, Канцеларија за правне послове „Трајковић, Ресторан „Папа Џо“ Београд, Цвећара „Орхидеја“ – Грачаница.

Подели на: