Најновије вести

Рачунари на поклон

Средња медицинска школа у Грачаници од ове године у систему дигитализације и електронске управе.

 

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић, помоћник директора канцеларије за КиМ Дејан Павићевић и представник за јавни сектор компаније ”Комтрејд” Мирослав Величковић, посетили су Медицинску школу Приштина – Грачаница у Грачаници и том приликом директору школе, Миодрагу Живићу, уручили шеснаест рачунара.
Поменути рачунари ће служити Медицинској школи за дигитализацију рада школе. Тако ће инсталацијом рачунарске опреме ђаци и наставници од првог септембра моћи да користе системе дигитализације просвете и електронске управе (електронски дневник, Јединствени информациони систем просвете, еУпис, дигитална настава) на исти начин као и ђаци и наставници у било ком другом делу Србије.
Подржавајући иницијативу Канцеларије за ИТ и еУправу да све њене услуге буду доступне у целој Србији, компанија ”Комтрејд” поклонила је рачунаре.
-Са преко 1000 клијената и пословним центрима у 17 земаља света, ”Комтрејд” је једна од највећих ИТ компанија у Југоисточној Европи. Сигурни смо да ће највреднији ученици уз помоћ технологије лакше следити своје снове и брже пронаћи свој професионални пут, рекао је у Грачаници представник ”Комтрејда” Мирослав Величковић.
Потврда да школе на Косову и Метохији остају у саставу Министарства просвете и образовања Владе Републике Србије је и најновији поклон који осавремењује наставу и у овом делу Србије.
-Заиста дајемо све од себе да школе остану, као и до сада, у систему Владе Републике Србије и да буду исти услови за рад у школама на Косову и Метохиј, рекао је Дејан Павићевић, помоћник директора Канцеларије за КиМ.
Директор Медицинске школе Миодраг Живић наглашава да ће ова донација олакшати рад наставницима и деци.
-Најбитније је да ће наша деца имати све оно што имају њихови вршњаци у централној Србији. Школа 1999. године протерана из Приштине и свих ових година, и поред тешких услова, опстајемо захваљујући помоћи Владе Србије, рекао је Живић.
Ова опрема ће омогућити да се од наредне године у Грачаници крене са имплементирањем Јединственог информационог систем просвете(ЈИСП). Наиме, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларија за ИТ и еУправу, крећу у развој система који ће подразумевати потпуну дигиталну трансформацију система просвете.
М.Ч.

Подели на: