уторак, 06. јуна 2023. | 14:25
Најновије вести

RADA KOMAZEC: KNjIGE IMAJU NEPROLAZNU VREDNOST

Na trgu Belavista u Herceg Novom i ove godine na Međunarodnom sajmu knjiga pažnju mnogobrojne publike privukao je kutak za Kosovo i Metohiju.

 

 

Novinsko-izdavačka kuća „Panorama-Jedinstvo” rado je viđena u ovom gradu a o Međunarodnom sajmu knjiga i učešću naše kuće urednik izdanja i direktor „Panorama-Jedinstvo” Rada Komazec je navela:
– Ova prestižna kulturna manifestacija upriličena u čast knjige u predivnom ambijentu hercegnovskog starog grada pruža mogućnost susreta sa piscima, sagledavanje aktuelne izdavačke produkcije, jer knjiga otvara vrata čovekovih misli, znanja i osećanja. Dakle, ljubiteljima pisane reči pružila se prilika da na jednom mestu pronađu ono što ih zanima, upoznaju se sa novim književnim naslovima i uživaju u razgovorima sa renomiranim piscima. Knjige na sajmovima dobijaju značaj koji zavređuje. Knjiga ima moć da nas izmeni od onoga što trenutno jesmo, da budemo plemenitiji i bolji. One nam daju snagu kojom se bogatimo u svim sferama života i proširuju naše vidike. Pisana reč je toliko moćna da u samo jednom malom trenutku može da potpuno promeni smer našeg životnog putovanja. Knjige imaju neprolaznu vrednost i magičnu moć koja vas mami, izmene živote, pomere naše svetove , podstiču na nove stvari i oplemenjuju – istakla je direktorica Komazec.

BEZ KNjIGA JE ŽIVOT PRAZAN

Na pitanje koliko se danas čita Rada Komazec kaže: – Nove informacione tehnologije i život u eri društvenih mreža i interneta, doprinose da sve manje ljudi čita knjige, zanemarujući činjenicu da je čovek koji ne čita osiromašen. Čitanje je i prijatno i korisno. Dovodi nas do potrebnih informacija, ono nas obrazuje, pomoću njega širimo i razvijamo sposobnosti mišljenja, razvija se čovek kao osoba, stiče samopouzdanje i obogaćuje emocionalni aspekt života. Kroz, na primer, čitanje književnih dela, ne uči se samo o pojedinim piscima i sadržaju teksta već o ljudima, vremenima, običajima, društvima… Otvorena knjiga je kao prostranstvo mora. Knjiga se snažno i hrabro odupire nasrtaju novih tehnologija i verujem da će knjiga uvek pobediti, jer bez knjiga je život prazan.

SVEDOČANSTVO O TRAJANjU I STVARANjU

Govoreći o izdanjima „Panorame-Jedinstva” i zainteresovanosti za našu kuću Rada Komazec je naglasila:

– Na hercegnovskoj književnoj smotri koja se poslednjih godina profilisala kao značajan kulturni događaj, „Panorama” je rado viđena u Herceg Novom zbog aktuelnih i kvalitetnih izdanja koje naša kuća priprema iz godine u godinu. Pokazali smo svoj bogati opus iz istoriografije, narodne književnosti, ali i iz savremenog proznog i poetskog stvaralaštva. Važno je da se na ovakvim međunarodnim manifestacijama pokaže viševekovno trajanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kroz pisanu reč i dokumenta što „Panorama-Jedinstvo” redovno čine. Sve ovde viđeno kao što je Monografija Bogorodice Ljeviške, Narodna književnost Srba sa Kosova i Metohije, Car Dušan, Kosovska epopeja i sve ostale su, zapravo svedočanstvo o trajanju i neuništivosti jednog naroda na polju njegove osnovne materijalne vitalnosti, ali i na planu njegovog kulturnog i umetničkog stvaranja. Kosovo i Metohiju možemo najbolje da čuvamo kroz kulturu i umetnost, kroz negovanje narodnog pisma koje je vekovima istrajavalo i na taj način negovalo i čuvalo srpski identitet. Naša kuća je koncepcijski usmerena na afirmaciju književnosti KiM kao i stvaralaca koji žive i rade u našoj južnoj pokrajini, što je vidno i na predstavljanju izdavačke produkcije u Herceg Novom – kazala je Rada Komazec.

J. Cvetnić

Подели на: