Најновије вести

Радионице ”Лако коло”

Ансамбл народних песама и игара ”Венац” са најмлађима

Ансамбл ”Венаћ’ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници одржао је две радионице ”Лако коло” за децу предшколског узраста у Грачаници и Лапљем Селу.
Како су саопштили надлежни из ове установе културе, након радионица за ученике основних школа и чланова Културно уметничких друштава широм Србије и региона које је Ансамбл одржао тогом претходне две године, сада поново наставља едукацију најлмађих када је у питању ”Лако коло”. Овог пута, циљна група радионица су била деца која још нису стасала да упишу Венчеву школу фолклора, а којима је ово била јединставена прилика да се упознају са фолклором и традицијом нашег народа кроз ов интерактивну радионицу.
”Лако коло” представља тротактни играчки образац који се може сматрати симболом играчке традиције на Косову и Метохији. Његов континуитет може се пратити до данашњих дана у пракси, што говори у прилог томе да је део народног идентитета и културе људи са ових простора. Ансамбл ”Венаћ’ са поносом наставља очување културне баштине Републике Србије.
Покровитељ пројекта је Министарство културе Републике Србије.
Организацију радионица помогле су ОШ”Краљ Милутин” из Грачанице и ”Миладин Митић” из Лапљег Села, као и сви запослени у Предшколским установама ”Ђурђевак” у овим местима.
М.Ч.
Подели на: