Најновије вести

Радост за децу и родитеље у Ораховцу

ГИМНАЗИЈА ОРАХОВАЦ ОРГАНИЗОВАЛА РАДИОНИЦУ ДЕКУПАЖА
 Радионица је окупила двадесеторо деце и неколико њихових наставница и за шест сати, колико је трајала, уз дружење сабрани су кроз учење себи или некоме за дар направили по једну кутију за накит или послужавник у декупаж техници
У организацији Гимназије Ораховац, а са благословом оца Милана Станојевића, пароха ораховачког, је у суботу 1. јуна у сали храма Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, одржана радионица декупажа. Радионицу је држала Радмила Миљковић професор српског језика и књижевности у средњој школи у Грачаници и вишестрани уметник. Средства за набавку потребног материјала на иницијативу професорице Марије Јанићијевић прикупљена су у средњој школи у Бољевцу код Ниша. Радионица је окупила двадесеторо деце и неколико њихових наставница и за шест сати, колико је трајала, уз дружење сабрани су кроз учење себи или некоме за дар направили по једну кутију за накит или послужавник у декупаж техници.
       Професорица Радмила није крила своје одушевљење што је добила прилику да ради са децом у Ораховцу и за наш лист казала:
– Мени је други пут да сам овде у Ораховцу, једном сам долазила са колегама и ђацима из школе и ево данас опет. Заиста сам силно желела да будем овде, да осетим ваш живот, ваш гето, али када сам видела осмехе на лицима ове деце, све оно што је било некако тужно у мени, ти осмеси су потисли. Деца су ме очарала, на њиховим лицима нисам видела тугу. Драго ми је што сам могла да будем део вас, да их чујем како причају, како се смеју и имају много више љубави и воље него што сам очекивала.
      Радмила Миљковић  је и сликар и имала је самосталну изложбу слика у Грачаници, а да се бави техником декупажа је почела пре неких шест година.
– Од детињства сам имала афинитета према уметности, према цртању и према сликарству, и поред тога што сам завршилила факултет и радим као професор српског језика и књижевности, сваки слободан тренутак користим за бављење декупажом или сликање.  Деца су данас била одушевљена. Први пут се срећу са декупаж техником, а она пружа могућност да себе изразимо и толико изразимо своју креативност и своју љубав према уметности, према бојама, према шаренилу. Ова техника улива некакву радост у нама самима и ствара је, зато што сам то осетила на својој кожи и заиста је то тако и мени није досадило после више од пет година. И у дечјим очима сам видела знатижељу, заинтересованост и надам се да ће неко од те деца касније заиста желети да се бави овом техником и да њихове маме створе мале бизнисе од овог кутија, да спојимо лепо и корисно-рекла је Радмила.
  Своју радост нису крили ни деца ни родитељи деце која су похађала радионицу декупажа у Ораховцу.
Богољуб Шутаковић иде у трећи разред ОШ “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу и са млађом сестром Даријом и мајком Дамјаном је уживао на радионици.
– Много ми је било лепо. Урадио сам кутију за накит и волео бих да се радионица настави, да се сваке недеље овако дружимо и учимо.
Јелена Дедић, мајка девојчице Сташе, која је други разред у овдашњој школи, нам је рекла да је Сташа пресрећна:
– Моја Сташа је пресрећна. Велику захвалност и наклоност од наше стране за људе који су организовали радионицу, По Сташи видим испуњење срећом, задовољство и више пута ми је поновила како је добра тета Радмила која их је учила декупажу. Све о њој прича.
    Оливера Радић, професорица српског језика и књижевности у Гимназији Ораховац нам је рекла на крају да је ово само једна у низу активности које њена школа организује:
– До сада смо организовали радионице  сликарства и мозаика,  неколико такмичења из области фотографије, сликарства и писане речи, изложбу старих фотографија, подржавали рад школе фудбала, угостили глумца Петра Божовића и професора Владимира меденицу, који су нам одржали предавања на о владици Николају и на тему ћирилице и сл. Ова радионица декупажа је спојила три школе из различитих места. Мешовиту средњу школу из Дољевца, Грађевинско саобраћајну школу из Грачанице и нашу Гимназију, а на радост деце не само средњошколског већ и основношколског и предшколског узраста. Циљ нам је да децу удаљимо са мобилних телефона и вратимо неким традиционалним вредностима- казала је Радић.
О. Радић
Подели на: