Најновије вести

Ракић америчком амбасадору: Срби неће да трпе притисак

Министар за заједнице и повратак у косовској влади и председник Српске листе Горан Ракић пренео је амбасадору САД Џефрију Ховенијеру да српски народ на Косову неће трпети никакве притиске када је у питању остварење основних права

 

 

Горан Ракић је рекао да сва дешавања и целокупна криза која се догодила претходних дана, могу да се решавају искључиво разговором уз потпуно поштовање основих потреба Срба.

“Уместо да данас имамо формирану Заједницу српских општина, која је споразумом из Брисела требало да се формира још пре девет година, и да се преко њених механизама решавају проблеми које имамо, ми и даље тражимо њено формирање, што је недопустиво”, рекао је Ракић на састанку одржаном у Приштини.

Рекао је да ће Срби да буду конструктиван партнер у доношењу добрих одлука за народе на Косову и у циљу бољег положаја свих заједница али и жесток противник свега онога што може да угрози положај који имају, а који данас није ни мало завидан.

На крају састанка Ракић је нагласио да једино искреном вољом свих страна може се превазићи криза која данас постоји и да једнострани потези никако не могу довести до решења проблема, који су данас веома велики, наводи се у саопштењу из Ракићевог кабинета.

Ховенијер се након састанка обратио медијима, рекавши да је упознао Ракића са ставом који САД имају о мерама реципроцитета, а које су, како је рекао, у складу са бриселским споразумима.

“Подсетио сам га на неке ставове САД по овим питањима, који су подразумевали мере реципроцитета Владе Косова која је желела да их спроведе. Из наше перспективе оне су у складу са бриселским споразумима и легитимни су”, рекао је Ховенијер, пренели су медији на албанском.

Такође, рекао је да је Ракића упознао са ставом САД о Милану Радоичићу, који је санкционисан од стране Министарства финансија САД.

Подели на: