Најновије вести

Ракић: Међународна заједница не види тежак положај Срба

Боримо се да међународним представницима укажемо на тежак положај нашег народа и да им представимо истину о патњи наших људи, изјавио је председник Српске листе Горан Ракић.

 

 

У интервјуу за данашње издање Политике, Ракић је изразио очекивање да ће власти тзв. Косова испунити своју обавезу о формирању Заједнице српских општина.

“Ми од Заједнице српских општина нећемо одустати, јер ЗСО није хир, већ потреба да се институционализовано заштите колективна права српског народа на овим просторима”, рекао је он.

Ракић је указао на забрињавајућу појаву да се у малтретирање наших људи и повратника укључују и невладине организације, неке локалне институције и политичари, уз упадљиво ћутање међународне заједнице.

“Решавање случајева напада на повратнике, хапшење, процесуирање и осуда нападача били би порука повратницима да је насиље над њима неприхватљиво. Мере које би дале допринос повратку су појачане патроле у мешовитим срединама и престанак неоснованих хапшења повратника и промена реторике Приштине”, указао је Ракић.

Навео је да поред безбедносних услова, повратак “захтева стварање економских услова за живот”.

Он је изразио наду да у Приштини има одговорних људи који неће повлачити потезе који би цео регион одвели у хаос.

“Поздрављам јасан став генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга према обавези поштовања споразума о забрани кретања Косовских безбедносних снага на северу”, рекао је Ракић.

“Морамо се окренути према будућности и јачању економије, а сукобе оставити иза свих нас”, поручио је председник Српске листе Горан Ракић.

Подели на: