Ракић: Одлучили смо да одавде нема назад

 

Све жешћи притисци које Приштина врши на српску заједницу на Косову неће уплашити Србе да напусте своје домове, поручио је председник Српске листе Горан Ракић. Ракић је, у интервјуу за данашњу “Политику”, истакао да је највећа подршка Србима на Косову јасна порука председника Србије Вучића да неће дозволити протеривање Срба.

Настојања Приштине да максимално отежа живот Србима на КиМ не престају, рекао је Ракић, наводећи као примере једностране потезе, насилне упаде, лажне оптужнице против истакнутих Срба, блокирање снабдевања, најаву отимања “Трепче”…

“Желим да грађани знају да ми нећемо добровољно да пристанемо да живот на КиМ стане. Уз јаку Србију и директну подршку наше Владе Србије успели смо да спречимо сценарио Приштине по којем је требало да Срби, због свих притисака, напусте своје домове, цркве, институције”, казао је Ракић.

На основу података којима располажемо, нема исељавања Срба са севера Косова, навео је Ракић. Он је додао да је ту најчешће реч о школовању студената на факултетима којих нема на Приштинском универзитету или неки други облик усавршавања.

Истиче да се бележи све већи број младих који као студенти долазе на КиМ и ту остају, проналазе посао, удају се и жене.

“Све гласине о исељавању долазе од неодговорних појединаца који зарад јефтиних политичких поена показују колико су недорасли ситуацији у којој се налазимо и наносе штету својим лажима”, рекао је Ракић.

Ракић је навео да би сваки упад на север Косова наоружаних формација из Приштине био јасан сигнал да су лидери у Приштини одлучили да силом реше питања која су отворена у Бриселу.

Тај напад на мир и безбедност би, према речима Ракића, морао да наиђе на јасан, одлучан и адекватан одговор Кфора.

“Иако имамо лоша искуства, када је у мартовском погрому Кфор деловао неорганизовано и неспремно да заштити Србе и наше светиње, надам се да ће и овај смањени број војника имати јасну подршку својих земаља да спречи било какво насиље”, рекао је Ракић.

Ракић је навео да постоје кругови у Приштини који би волели да искористе било који повод да упадну на север, истичући да се мора сачувати мир и прибраности и да се не сме ни на који начин насести на провокације.

“Ипак, уколико неко мисли да су позив на мир и безбедност одраз наше слабости и неспособности, онда се грдно вара. Овај народ је одлучио да одавде нема назад”, закључио је Ракић.

Подели на: