Најновије вести

Ракић: Светски дан избеглица опомена да велики број расељених не може да се врати

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић каже да је Светски дан избеглица опомена да велики број расељених и даље не може да се врати на своја имања.

 

”И данас када се обележава Светски Дан избеглица постављамо питање свима онима који су требали да нам као институцији која се бави повратком расељених већ дуги низ година помогну, зашто нису уложили већи труд и залагање да заједно што већи број расељених са Косова вратимо на своја вековна огњишта? Светски Дан избеглица је још само један дан када гласно говоримо да је велики број оних који су не својом вољом напустили све оно што су годинама стицали и даље у расељеништву. Таква се слика мора променити, а промениће се онда када повратници престану да буду нападани и застрашивани, када се реше проблеми њихове узурпиране имовине, када се промени лоша економска ситуација у повратничким срединама и када престане то да се жеља расељених да посете своја имања дочекује негативно”, рекао је министар за заједнице и повратак Горан Ракић.

Министар Ракић је истако да ће Министарство за заједнице и повратак и он лично, изнова и изнова подсећати на негативан тренд повратка и на све проблеме који овај процес прате и казао да ће уложити сав напор да се то промени, јер како је рекао, сви они који су се превишедве деценије раселили са Косова имају право да се на своја и имања врате.

”Радује ме чињеница да и након тако дугог периода жеља за повратком постоји и док год будем био министар за заједнице и повратак нећу одустати од намере да повратак свима који желе и омогућим. За мене су повратници хероји и зато ћемо се заједно борити да они који желе да се врате, остваре своје осново људско прво, право на норамалан живот на својим имањима.”

Министар је истакао да је и поред свих потешкоћа позитивно то што министарство на успешан начин успева да спроводи процес затварања Колективних центара заједно са својим међународним партерима.

”У Штрпцу је 87 расељених породица које су боравиле у колективним центрима ове општине 2020. године добило нове станове, док је у Грачаници потпуно обновљено колективно насеље ”Берген”. Ове године ће бити збринуто у два нова стамбена објекта 40 породица из колективних центара у Лепосавићу и Звечану,  а у 2022. години се планира почетак затварања колективних центара у Зубином Потоку”, казао је министар.

Након конфликта на Косову 1999. године, своје домове напустило је 226 418 грађана. Због лоше економске и безбедносне ситуације као и спорог решавања случајева узурпиране имовине број повратника из године у годину опада. Током 2020. године на Косову се вратило 273 лица, тако да  је укупан број повратника око 28 750 од чега је око 12 600 Срба, наводи се у саопштењу.

Подели на: