Најновије вести

Рама: Дошао сам у Приштину да подржим Косово и политичаре

Желим да истакнем да сам овде у служби националне потребе, да дам пуну подршку Косову и свим политичким представницима у условима када се десило нешто озбиљно и дубоко неправедно, рекао је премијер Албаније Еди Рама на конференцији за новинаре у Приштини након дводневне посете и разговора са већином водећих косовских политчара, преноси Коха.

 

Како је навео вец́ две деценије на Косову је процес привођења правде за ратне злочине замишљен, подржан и развијен као неодвојив од процеса промена, помирења, европских интеграција, па чак и дијалога.

Рама је такође додао да од данас ступа на снагу заједничка примена енергетског споразума.

“Драго ми је што смо пре одласка из Приштине добили веома добродошлу вест о ступању у функцију заједничке мреже и повезивању захваљујуц́и евентуалном укључивању Косова у заједничко тржиште енергије. То је добра вест, јер врло добро знамо колико нам је требало да чекамо чак и када смо уложили велику инвестицију…Од данас ц́е бити у потпуности оперативна”, рекао је Рама.

Премијер Албаније рекао је рание да је у Приштину дошао како би разговарао са челницима у вези са подизањем опптужнице од стране Специјалнох тужилаштва против косовског председника Хашима Тачија и лидера ДПК Кадрија Весељија за ратне злочине.

Он је навео да је оптужница против Тачија као “летак кинеске револуције”.

“За мене је то био летак сличан двема капима воде са јавним саопштењима током кинеске револуције, што смо доживели у диктатури Албаније без премца и комбинована је са тренутком објављивања…без обзира да ли је објављивање случајно или намерно било уочи састанка у Белој куц́и “, рекао је Рама.

Албански премијер је додао да је састанак у Белој куц́и важан тренутак и наставак напора са многих других састанака, али и прилика да се процес подигне на нови ниво, уз директну подршку САД.

“Драго ми је што могу рец́и да је привилегија бити у положају на којем сам и добити прилику да допринесем ономе што је била и јесте историјска вредност ослободилачког рата на Косову. Желим да јасно кажем да ми је искрено жао када видим различите реакције и овде говорим о реакцијама на грађанском нивоу како је отров свакодневног политичког живота продро у темеље националне политике и утиче на то да се не разуме и искривљује суштина забринутости коју бисмо данас требали имати као нација и која није везана за двоје људи и није повезана са њиховом политичком каријером, њиховим про или контра ставом у мирнодопско вријеме, са симпатијама, уверењима, подршком или политичким контрадикцијама….али је повезана са једном од најважнијих вредности коју је створила албанска нација, а то је вредност за слободу рата на Косову, чији је део пресудно Ослободилачка војска Косова”, рекао је Рама.

Он је поменуо и лидере АБК и НИСМА Рамуша Харадинаја и Фатмира Лимаја и у том контексту казао да је 21 годину Косово пружало подршку међународној правди.

Према његовим речима ово што се дешава је у ствари оптужба ефикасности међународне правде.

“То је данас за мене велики тест не само политичке природе, вец́ и националне људске моралне…за све који говоре албански” казао је и додао да се то не би требало користити за поделу чланове заједнице “на родољубе и издајнике или на поштене и лопове”.

Како је навео увек постоји време за међусобне политичке сукобе али и тренутак “да се ујединимо једни с другима за нашу историју и за друге генерације “, рекао је Рама.

Истакао је да Албанија има обавезу безусловно да подржава Косово и додао да није дошао да дели придике већ да да подршку.

“Нисам дошао овде да ујединим све политичке партије или њихове вође за столом, јер прво то није мој посао, а друго би то било превазилажење етичког оквира. Никада нисам размишљао о некоме ко је играјуц́и улогу премијера покушао да покаже другима у другој држави шта треба да раде и како то треба да раде”, рекао је Рама.

Указао је и да ко год буде има функцију шефа владе Албаније би требало да се држи тога, те да Албанија није, нити ц́е преузети обавезу старатеља или ментора, који одозго показује вођству на Косову шта треба да уради.

“Веома сам захвалан свима на гостопримству због директног мишљења и могу вам рец́и да након 24 сата знам више него што сам имао пре доласка о овом питању и ситуацији. Наравно, на лидерима је да доносе своје одлуке и понашају се како сматрају у процесима који следе”, додао је Рама.

Подели на: