Најновије вести

Рама: Косово ће једног дана бити у Отвореном Балкану

Албански премијер Еди Рама изјавио је да верује да ће свака земља са Западног Балкана једног дана бити чланица Отвореног Балкана.

 

 

Рама, који је у петак заједно са председником Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским председавао Самитом у оквиру иницијативе ОБ, поновио је за Јуроњуз Србија да је “на страни владе Косова што се признања тиче”, али је истакао да има другачије мишљење од “косовске владе када је реч о дијалогу са Србијом и приступом ОБ”.

“Сматрам да би Косово требало да учествује у ОБ и да би требало да изађу на мегдан председнику Вучићу. Он каже да сви могу да седну за тај сто”, рекао је Рама.

На питање да ли може да замисли премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да седне за исти сто са осталим лидерима ОБ, Рама је одговорио потврдно.

“Наравно. Имам капацитет да замишљам ствари којих се други никада не би сетили. То није лудило, није глупост, већ храброст, амбициозност и вера. Амбициозно желим да са осталима градим мир и имам храбрости да то кажем. Сматрам да ће се то и десити. Косово ће једног дана бити у ОБ. У то нема сумње, јер је то будућност. Уверен сам да ће свака земља региона бити део ОБ”, нагласио је Рама.

Премијер Албаније је додао да је Брисел велика машинерија и да нема само једно мишљење о ОБ.

“Ту је Комисија за проширење, па онда и председник Савета, отворено су изнели подршку пројекту, неки други су били мање ентузијастични. Али нико није против. Кажу да би ОБ требало да буде инклузиван. Ми се слажемо, али не можемо укључити друге силом”, истакао је Рама.

Рама каже да ОБ већ јесте инклузиван и отворен.

“Јесте то тачно. А можда Александар Вучић лаже – значи, дођите и уверите се – ако лаже, раскринкајте га и реците свету да је лажов. Али док је он ту и насмејан и каже “дођите”, а ви одбијате, онда није он лажов, већ сте то ви, јер тврдите нешто за шта немате доказа. Рекао сам то пријатељима са Косова – “дођите и уверите се”. Ако вам Вучић каже да вас не прихвата, ја ћу да изађем оданде заједно са вама. Јер то је нешто што смо договорили раније. ОБ није место за разговоре о историји. Историјска питања се не могу решавати у оквиру ОБ или у Бриселу”, поручио је Рама.

Подели на: