петак, 07. октобра 2022. | 04:09
Најновије вести

Реч Косово асоцира на безброј појмова

Етимолошко и асоцијативно значење и смисао речи Косово

 

Косово је једна од кључних речи српске културе и српске језичке слике света. Без познавања њеног слојевитог садржаја разумевање српске историје и културе је непотпуно
Реч Косово потиче од словенске речи кос, која означава име за врсту црне птице. Постоје научни докази да је постојало место са истим именом, по којем је и читава регија добила име. Албански назив Косова (или Косовë) је албанизована словенска реч Косово. Албанци за птицу кос немају одговарајућу реч. Ово је познато добром делу јавности као и свакоме кога интересује значење речи Косово. Има, међутим, нешто друго што речи Косово даје посебну вредност и смисао, а што се односи на асоцијације које реч Косово изазива код Срба. Косово је једна од кључних речи српске културе и српске језичке слике света. Без познавања њеног слојевитог садржаја разумевање српске историје и културе било би непотпуно.
Реч Косово је по значењу територије, становништа и начичканих православних српских светиња на њему „најскупља српска реч“, кратко је и поетски написао велики српски песник Матија. Али је интересантно које све асоцијације па и емоције изазива именица Косово.
Велики српски лингвиста и слависта, академик др Предраг Пипер, истражио је асоцијације које изазива реч Косово и објавио их у научном раду „ Реч Косово и њене вербалне асоцијације у српском језику“. -Постоји много начина на које се може тражити одговор на питање шта Срби мисле о Косову. Један од њих јесте анализа вербалних асоцијација. Свака реч повезана је у човековом знању језика и света с многим другим речима и изразима. Неке од тих веза су врло чврсте, неке су, напротив, слабије или врло слабе, што зависи и од појединца, и од народа, односно од језика, културе, историјских околности и низа других чинилаца, каже Пипер.
За реч Косово, према Пиперовом истраживању, добијено је 237 различитих асоцијација од 800 испитаника, од којих 32 испитаника нису навела асоцијацију или су је нечитко написала. Од 800 испитаника 173 били су мушког пола, а 627 женског, 484 са хуманистичких факултета, 136 са других факултета, а 180 из средњих школа. Од испитаника се није тражило да упишу име, презиме и националност. Испитаници у спроведеном истраживању углавном репрезентују онај део младе популације у Србији који, с обзиром на узраст и образовање, по природи ствари добија све активније место у српском друштву, а у ближој будућности треба да има и водеће место у њему. Ма шта неко претпостављао о могућим асоцијацијама неке речи, ма колико имао развијену интуицију, не би могао толико егзактно и документовано описати место те речи у мрежи вербалних асоцијација, колико је то могуће учинити у форми асоцијативног речника.
Према истраживању др Предрага Пипера иманица Косово има много асоцијативних значења од којих су најшћа: Метохија, рат, Косовски бој, Косово Поље, Видовдан, војска, бомбрадовање, битка, бол, велики пораз, мит, на небу, наше, мир, божур, девојка, гроб… Именица Косово такође асоцира и на речи: Дечани, мама, деца, дика, Албанија, божур, вера, јадни људи, домовина, изгубљен случај, историја, завичај, застава, избеглице, Лазар, Бановић Страхиња, барјак, Милош Обилић, Милошевић, Југославија, још наше, патриотизам, Пећ, Патријаршија, подручје, покрајина, пропало, оде, тешко њима, пољана, прошлост, равно, Ругова, руина, насиље, заборав, русвај, наше, њихово, очај, Света земља…
С.Ђукић

 

Подели на: