Најновије вести

Регистровано 15.577 бирача из иностранства за локалне изборе

За предстојеће локалне изборе на Косову регистровано је 15.577 бирача из дијаспоре, док 3.259 пријава није прихваћено, јер нису испуњавале законске критеријуме.

Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези је истакао и да је број регистрованих бирача изван Косова за локалне изборе 17. октобра вишеструко мањи у односу на превремене парламентарне изборе одржане 14. фебруара ове године, а већи у односу на последње локалне изборе одржане 2017. године.

За фебруарске парламентарне изборе било је пријављено више од 102.000 гласача из иностранства, иако је рок за регистрацију био веома кратак, док је на последњим локалним изборима одржаним 2017. године било регистровано око 10.500 гласача из иностранства.

Ељези је навео да је ЦИК примио укупно 18.836 захтева за регистрацију бирача изван Косова, али да нису сви испунили законске критеријуме.

“Одобрено је 15.577 захтева, док је 3.259 пријава одбијено, јер не испуњавају законске критеријуме”, рекао је Ељези.

Навео је да ће имена регистрованих бирача из иностранства бити уклоњена са бирачког списка који се дистрибуира бирачким местима на Косову, а да ће сви регистровани бирачи из иностранства моћи да гласају путем поште, почев од 15. септембра.

Централна изборна комисија треба да прими гласачке листиће најкасније до 15. октобра.

Подели на: