Најновије вести

Рикало за РТС: Циљ је да економски ојачамо наше људе на КиМ

Иако је било идеја, није било много прилика да се са места министра пољопривреде у приштинској Влади уради много тога за Србе у покрајини. Ненад Рикало каже да ће радити на пројектима који ће утицати на оснаживање и развој пољопривреде на Косову и Метохији.

 

Ненад Рикало, доскорашњи министар пољопривреде у косовској влади, постављен је за државног секретара у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Србије.

Гостујући у Јутрањам програму РТС-а, Рикало је је рекао да верује да ће у договору са министром Браниславом Недимовићем добити задужења у вези са реализацијом пројеката у области пољопривреде на Косову и Меохији и која ће се утицати на оснаживање и развој пољопривреде на том простору.

Наводи да ће ове годне бити још додатних средстава, као што је најавио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Подсетио је да је Канцеларија прошле године за потребе пољопривреде издвојила више од 50 милиона динара, а Министарство пољопривреде дало још додатних 200 милиона динара за  развој воћарства на подручју КиМ, где је 109 милиона употребљено на набавку садница, а више од 90 милиона на набавку опреме.

Рикало је истакао да скоро трећина инвестиционих пројеката који ће бити реализовани на простору Косова и Метохије бити из пољопривреде.

“Неки од њих су капитални – нове хладњаче, сушаре, чипсара, прерађивачки капацитети који ће помоћи да се пољопривреда развија на прави начин”, рекао је Рикало.

Циљ – одрживи живот људи на КиМ 

Према његовим речима, главни циљ Владе Србије, Министарства пољопривреде и Канцеларије за КиМ јесте одрживи живот људи на Косову.

“Напори које сам ја имао као министар у привременој самоуправи у Приштини били су у том правцу, да еконмски ојачамо наше људе”, указао је Рикало и навео да је због тога и смењен.

Каже да у Приштини постоји једно ненормално понашања, да Срби плаћају порез и да од тих пореза које уплаћају у буџет не добију ништа.

Министарство пољопривреде у Приштини протеклих година Србима није дало ништа, осим  један, два пројекта, рекао је Рикало.

“Ја сам се као представник Српске листе у институцијама у Приштини заиста потрудио да то променимо и ми смо то променили и то је био један од разлога зашто сам смењен”, навео је Рикало.

“Напори да се људи ојачају доле, да буду економски независни, да живе од свог рада, јесте примарни циљ и Министарства пољопривреде и Канцеларије за КиМ и ја ћу као нови државни секретар на томе интензивно радити”, истакао је нови државни секратар.

Рикало је са места министра у косовској влади смењен почетком фебруара, а уместо њега постављена је Дијана Живић, чланица Самосталне либералне странке (СЛС) за коју каже да је продужена рука власти у Приштини.

Упитан о судбини “Трепче”, Рикало је истакао да је она “увек била стуб живота” свих људи, а поготово на Северу.

Подели на:
Tags