Рикер позвао Приштину: Повуците таксе, вратите се дијалогу

Новоименовани помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Филип Рикер, позвао је Приштину да укине таксе на српске производе, наводећи да је ово питање нарушило односе између САД и Косово, а сматра да Београд треба да се фокусира на стратешке интересе, уместо да буде “агресиван у одбацивању Косова”.

 

Током посете Северној Македонији Филип Рикер рекао је да обе земље ризикују да потроше најбољу шансу једне генерације и да разреше ово питање, јер ће преговори стати.

“Позивамо Београд и Приштину да уклоне баријере у преговарачком процесу и да омогуће да се дијалог настави. У том смеру је и одлука Косова да укине таксе за српске и босанске прозводе”, истакао је Рикер.

Како преноси македонски портал Независен, Рикер је рекао да разуме фрустрацију косовских грађана, те да разуме њихову жељу да контролошу своју судбину и унапреде интеграцију Косово у међународном систему.

“Не постоји дилема око подршке САД у вези вашег суверенитета и независности. САД су уложили значајан капитал у успеху Косова као независне, мултиетничке и суверене земље”, рекао је Рикер.

Истакао је да су САД више пута стали иза Косова, али овај пут имају захтев, те да САД које су можда, како каже Рикер, најближи стратешки пријатељ и партнер Косова, верује да је постизање споразума са Србијом јединствени пут за Косово.

“Плашим се да је позиција Косова направила штету у билатералним односима са САД које ми дубоко ценимо”, рекао је Рикер и додао да “они не траже месец, већ само ограничење такса на одређено време”.

“Након тога можемо да видимо шта може да се постигне за преговарачким столом. Нити један споразум није потписан све док се не постигне сагласност за све аспекте тог споразума. Косово не губи ништа са преговорима, али ризикује ако се не преговара”, упозорио је Рикер.

“Београд нарушава атмосферу компромиса”

Позвао је Београд да се фокусира на стратешке интересе уместо да буде “агресиван у одбацивању Косова”.

“Са својом кампањом за повлачење признања од стране земаља које су већ то учиниле и са блокадом његовог учлањења у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд нарушава атмосферу компромиса и напретка ка споразуму који треба да обезбеди европску будућност”, рекао је Рикер.

Косово и Србија, додао је, морају да се запитају која је алтернатива нормализацији односа.

Обе земље, према његовим речима, највише ће изгубити у замрзнутом конфликту зато што без споразума доведена је у питање безбедност, успорен је економски раст и блокирају се аспирације за приступање Европској унији.

САД, рекао је Рикер, не залаже се за неко конретно решење, међународна заједница не диктира услове, нити нуди бланко чек, јер решење мора бити спроводиво, трајно и да допринесе регионалној стабилности.

“Ми ћемо озбиљно анализирати споразум за који обе стране сматрају да испуњава ове услове”, закључио је Рикер.

Подели на: