уторак, 17. маја 2022. | 16:32
Најновије вести

Русија: Харадинајева изјава је недопустива политичка уцена

Пропаганда великоалбанске идеологије је политичка уцена и претња територијалном интегритету балканских држава, саопштило је руско Министарство спољних послова, коментаришући изјаву бившег премијера владе у Приштини Рамуша Харадинаја о томе да ће иницирати “референдум за уједињење Косова и Албаније”.

 

У саопштењу се наводи да је ово још једна у низу провокација подстакнутих великоалбанском идеологијом, која је у последње време почела све интензивније да се шири у региону и представља директну претњу територијалном интегритету балканских држава.

“Политичка уцена је недопустива. Управо то је термин за Харадинајеву изјаву и његове позиве на произвољно прекрајање граница на Балкану”, каже се у саопштењу руског Министарства спољних послова .

Министарство жали што није било јасне реакције на ову провокацију од стране Европске уније, која има мандат посредника у дијалогу Београда и Приштине.

“Морамо да подсетимо све да се стабилно и трајно решење за Косово може произвести искључиво за преговарачким столом под условом строгог поштовања међународних правних правила и уз ослањање на резолуцију Савета безбедности УН 1244”, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Из Европске комисије су јуче, поводом изјаве Харадинаја, поручили да политички лидери у региону морају да промовишу добросуседске односе и да се придржавају европских вредности.

Подели на: