петак, 09. јуна 2023. | 03:00
Најновије вести

Рушитељи нису успели у својим намерама

 У Манастиру Грачаница служен парастос жртвама мартовског погрома. Полагање цвећа и сећање на страдалнике у Косовској Митровици

 

Парастосом у манастиру Грачаница и полагањем белих ружа на споменик „МИССИНГ” испред Дома културе у Грачаници обележена је годишњица мартовског погрома на Косову и Метохији. Парастос страдалима служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије. Обраћајући се присутнима владика је рекао да су тада наши непријатељи покушали да ураде оно што нису успели 1998. и 1999. године. – Покушали су тада да нас протерају, да униште и спале све оно што је српско на овим просторима. Хвала Богу у томе нису успели, као што ни многи пре тога нису успели у својим намерама. Пре 16 година нанета је бол, нанета је рана нашем бићу, свима нама који живимо на овим просторима. Тих дана се сећамо са тугом, али и са вером и надом у Бога који неће дозволити да нестанемо са ових простора – рекао је владика Теодосије. Мартовски погром, рекао је владика, само је једно у низу страдања српског народа и цркве и све невино страдале не смемо никада заборавити. – Циљ обнове наших цркава и манастира није само обнова грађевина, већ и да тако подстакнемо наше људе да се
врате и да духовно обновимо наше заједнице. И данас се у нашим светињама поје света литургија што је најбољи показатељ да колико год страдали, наша вера у искушењима бива све јача – нагласио је епископ рашко-призренски.

ДА СЕ ЗЛО ВИШЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ

Због ванредног стања услед епидемије коронавируса програм обележавања годишњице мартовског погрома био је скромнији него ранијих година. У шетњи од манастира до Дома културе главном улицом Грачанице били су представници локалних институција и новинари – масовнијег окупљања није било. Уместо свечане академије организована је изложба слика насталих на ликовној колонији „Јесен у Призре
ну”, одржаној у манастиру Свети Архангели. Изложба слика је креативно стваралачки одговор на разарање које се догодило 17. марта, рекао је директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић. – Све што смо имали тог дана је погођено директно у срце. То срце погођено је и дан данас. Све што смо имали доживело је тежак ударац и све што смо имали се обнавља. Колонија организована по пети пут у Призрену доказ је да се на рушевинама рађа живот и да тај живот даје свој стваралачки и креативни одговор – казао је Ракочевић. Изложбу уметничких радова отворио је Срђан Поповић, председник општине Грачаница.

– Ко је после спаљених Светих Архангела код Призрена могао замислити да ће сликари у конацима манастира поново стварати. Многи су мислили, посебно рушитељи, да ће тамо остати пепео и камење, а ево ми стојимо пред уметношћу и духовношћу које су баш тамо стваране – рекао је Поповић и још једном подсетио на имена страдалих. Према његовим речима, имена страдалих су молитва и опомена да се никада такво зло више не понови. – Поклонимо се пред њиховим породицама које тако достојанствено и трпељиво носе свој тешки терет и несрећу. Данас се сећамо и свих оних претучених, хиљада прогнаних, и поручујемо им да никада њихова жртва и мука неће бити заборављена. Она је уграђена у наше животе, она је део заједничких ожиљака и љубави која нам говори да смо ту да обнављамо, стварамо и радимо – рекао је Поповић. Ликовна колонија „Јесен у Призрену” припада ретким манифестацијама које на такав начин, на местима сукоба и разарања сведоче уметност и обнову живота. Парастосу и полагању цвећа, поред поменутих, присуствовали су и председник Привременог органа општине Грачаница Љубинко Караџић и секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић. Организатори програма били су Епархија рашко-призренска, Дом културе и Удружење породица косметских страдалника.

ИЗГУБЉЕНО ПОВЕРЕЊЕ У ПРАВО И ПРАВДУ

Поводом 16. годишњице од мартовског погрома председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, председник Српске листе Горан Ракић и начелник Косовскомитровачког округа Славко Симић положили су цвеће на споменик „Истине” и на местима где су убијени грађани Косовске Митровице Јана Тучев и Борисав Спасојевић. Код споменика „Истине” Спирић је истакао да нас сваки 17. март обавезује али и опомиње да се сећамо страдалих. – Нажалост, тих 16 година након мартовског погрома сведоци смо да нема још увек осуђених нити приведених за све оно што се дешавало српском народу, манастирима и црквама на Косову и Метохији. Не заборављамо, памтимо и сећамо се жртава али свакако наш интерс је да се сви прогнани врате на своја огњишта и сви манастири, цркве и црквишта и сва српска гробља буду обновљена – поручио је Спирић. Симић је подсетио да су на овај дан пре 16 година људи изгубили животе, изгубили слободу, изгубили домове.

– Оно што је најтеже, након оволико година, је да смо изгубили поверење у наше комшије, изгубили поверење у међународне мисије, у међународне организције које су до 17. марта гарантовале мир и сигурност српском народу, изгубили смо поверње у право и правду. Никада зато не смемо да изгубимо сећање на 17. март и никада не смемо да дозволимо да се 17. март поново догоди на КиМ нити било где где Срби живе. Истакао је да за злочине над српским народом нико није одговарао.

– Ево већ 16 година узалудно позивамо међународну заједницу да већ једном предузму конкретне мере против оних који су скрнавили имовину Српске православне цркве, који су скрнавили културно-историјску баштину и позивамо их узалудно, јер они ћуте. То њихово ћутање ја равно саучесништву у свему ономе што се догађало 17. марта. Нама ништа друго не преостаје поред таквог односа него да чувамо сећање на наше пострадале суграђане, да чувамо сећање на наше пострадале велелепне цркве и манастире и да будемо поносан народ, јер ми за разлику од неких који имају мрљу у својој историји ми такву мрљу никада нисмо имали нити ћемо је имати – казао је Симић. Обележавању годишњице и полагању цвећа у Косовској Митровици присуствовале су и породице страдалих суграђана. Већег окупљања због пандемије коронавируса није било ове године. М. Ч. – С. К.

Подели на: