Најновије вести

Руска организација шаље хуманитарну помоћ Србима на КиМ

Руска хуманитарна мисија испоручиће ове јесени хуманитарну помоћ Србима на КиМ, у сарадњи са Српском православном црквом, преносе “Известија”.

 

Извршни директор те хуманитарне организације за Балкан Бранимир Нешић изјавио је да ће за 300 породица на КиМ бити испоручено близу тоне прехрамбених произвиода и основних потрепштина.

Стручњаци објашњавају да, након што је Приштина увела таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, многи Срби у покрајини не могу да купе основне животне намирнице, а иако нема оружаног конфликта, социјална и економска ситуација у српским енклавама је и даље алармантна, пишу Известија, преноси Тас.

“У тренутној ситуацији Срби не могу да рачунају ни на кога јер су међуетничке релације у покрајини поремећене. Срби не могу да сарађују са Приштином јер практично живе у изолацији. Зато је хуманитарна помоћ кључна”, каже Пјотр Искендеров, истраживач на Институту за славистику на Руској академији наука.

На Косову тренутно живи близу 120.000 Срба, који су изложени притиску, а већина њих живи на северу те самопроглашене државе, наводе Известија.

“Тренутна ситуација није страшна као што је била пре 20 година, али је ипак врло запаљива и сваког тренутка може да прерасте у конфликт”, каже директор владине Канцеларије за Ким Марко Ђурић.

Према речима директора Фондације за прогресивну политику Олега Бондаренка, дијалог на КиМ је у застоју.

“Београд показује вољу да настави преговоре и да направи одређене уступке како би дошло до решења косовског питања, али Приштина саботира сваку иницијативу”, каже Бондаренко и истиче да је Европа створила свог “Франкенштајна” кога сада не може да контролише.

“Албанце контролишу само САД, иако је Немачка и даље кључни инвеститор у економију самопроглашене државе. Ипак, САД не покушавају да ублаже кризу и зато Вашингтон не издаје никаква наређења својим косовским следбеницима”, рекао је Бондаренко.

Подели на: